Screen Shot 2014 11 11 at 11.21.47 e1415701779730

Havijer de Viljota u Institutu Servantes

U galeriji Instituta Servantes u Beogradu u petak, od 19h, biće otvorena izložba španskog slikara, skulptora i arhitekte Havijera de Viljote. Kustos izložbe i umetnikov sin, Alehandro de Viljota, za posetioce na inauguraciji je pripremio organizovano vođenje kroz izložbu.

Izložba obuhvata 23 dela iz proteklih 40 godina stvaralaštva madridskog umetnika. Radovi su vedinom rađeni u pastelu i crvenoj kredi, ali ima i kolaža iz novije produkcije. Zajednička nit koja povezuje odabrana dela je Viljotina vizija čuvenih borbi sa bikovima, inspirisana različitim ličnostima prema kojima autor oseda poseban duhovni i umetnički afinitet. To su čuveni pisac Ernest Hemingvej, španski slikar Fransisko Goja i torero Hose Tomas.

Priča započinje kolekcijom od jedanaest litografija nastalih sredinom sedamdesetih godina, sa upadljivim tragovima Goje kada je reč o pokretu i dramatici.

[su_box title=”Havijer de Viljota”]Havijer de Viljota (Madrid, 1944), samouk od svoje 13. godine, pripada tredoj generaciji porodice slikara. Usavršavao se kao arhitekta na Visokoj školi arhitekture u Madridu, na kojoj je potom dugi niz godina držao predavanja iz Analize formi. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na Nacionalnoj izložbi lepih umetnosti, a sedamdesetih godina priređuje i prve samostalne izložbe u Španiji i inostranstvu. Ubrzo napušta profesorski posao i u potpunosti se posveduje slikarstvu i vajarstvu, konstantno tražeći inspiraciju u humanističkim i socio-političkim okolnostima.[/su_box]

Slikar, vajar i arhitekta Havijer de Viljota u junu 2014. godine primljen je za dopisnog člana Kraljevske akademije lepih umetnosti San Telmo u Malagi.