Ucesnici kviza Tajanstvena licnost e1419002340123

Večiti student

Izložba Aleksandra Jestrovića Jamesdina „Večiti student“ otvorena jeu četvrtak 18. decembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture Studentski grad, a predstavlja rezultat dvomesečnog boravka ovog umetnika u Studentskom gradu, u okviru projekta umetničke rezidencije Cimer.

U periodu od 1. novembra do 31. decembra umetnik se nalazi u ulozi cimera, živi u studentskoj sobi zajedno sa drugim studentima, hrani se u menzi, igra basket na terenima i uključuje u svakodnevne aktivnosti života u Studentskom gradu. Na izložbi će biti predstavljeni umetnički radovi proizašli iz ovog iskustva, nastali u saradnji sa žiteljima Studentskog grada, studentima beogradskih univerziteta, kao i studentima Visoke škole umetnosti Vajsenze iz Berlina.

Na izložbi je  premijerno prikazan video rad “Tajanstvena ličnost” koji predstavlja rekonstrukciju “Igre detekcije” iz legendarne “Kviskoteke”.

U ovom zabavnom i edukativnom događaju učestvovala su tri stanara Studentskog grada, studenti Filozofskog fakulteta, koji su imali zadatak da na osnovu pitanja postavljanih trojici tajanstvenih ličnosti, koji su se predstavljali kao Aleksandar Jestorović Jamesdin, i njihovih odgovora, pogode koji je onaj pravi.

Na ovaj način mladi ljudi su dobili nova saznanja o savremenoj umetnosti, koja obično ostaje izvan interesovanja studentske populacije, a sa druge strane i umetnik je došao do saznanja šta studenti neumetničkih fakulteta misle o savremenoj umetnosti i kako je shvataju.

Ekskluzivno je izložena i skulptura ilegalca koja je nedavno bila okosnica događaja Ilegalac u sobi 325 u bloku 1F Studentskog grada, gde Jestrović trenutno živi.

Koautori izložbe “Večiti student” su i prof. dr Silvia Lorenc i četvoro studenata: Jan Fajge, Jozef Mas, Sebastijan Omtaš i Moren Vogelka sa Visoke škole umetnosti Vajsenze u Berlinu, koji ovom prilikom učestvuju kao ilegalaci u okviru samostalne izložbe Aleksandra Jestrovića Jamesdina. Oni u svojim radovima  baziranim na desetodnevnom istraživanju kulturnog života u Beogradu, primenjuju šest principa kojih se umetnik Saša Marković Mikrob pridržavao tokom svog umetničkog života: da umetnost mora biti narativna, svima pristupačna, zabavna i smešna, dosledna, lokalno orijentisana i proizvedena jeftinim sredstvima.