progledavanje

Dobar naslov: Progledavanje

Prva beogradska promocija, (nakon Kule i Novog Sada), prvog romana novosadskog blogera Siniše Boljanovića ’’Progledavanje’’ (Dobar naslov , 2015) biće predstavljeno uz prisustvo autora, u sredu, 16. septembra od 19h u UK Parobrod.

O ovom za mlađe generacije važnom umetničkom dokumentu o ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, govoriće Gordana Draganić Nonin, urednica časopisa za savremenu kulturu Vojvodine ’’Nova misao’’ i novinarka lista ’’Danas’’ i Božidar Andrejić, urednik izdavačke kuće ’’Dobar naslov’’. Delove „Progledavanja“ pročitaće Jelena Bajević, novinarka TV Studija B. Moderatorka je Katarina Lazić,urednica književnog programa UK Parobrod.

Roman u romanu, prstenaste strukture ’’Progledavanje’’ aludirajući  na Saramagovo ’’Slepilo’’ i Kanetijevu ’’Zaslepljenost’’, preispituje uzroke i poslednice ograničenih pogleda i ostrašćenih sudova državnog mehanizma vlasti, koji su pre dve i po decenije rezultirali  medijskim  izveštajima  o krvavom građanskom ratu, progonima, ucenama, zahtevima za iseljenje  sa ovih  prostora u daleke zemlje… Boljanović  svojom pričom o nasilno zabranjenoj ljubavi između slikarke Albanke i sina sveštenika Srpske pravoslavne crkve, postavlja pitanje o suštinskim promenama na ovim prostorima, ovde i sada, poentirajući na nacionalnu odgovornost pojedinca, kao i nacionalnih institucija.

U ’’Progledavanju’’ uz citate Knjige o Jovu i Ive Andrića, na prvoj stranici,  Boljanović poručuje čitaocu ’’Smrt fašizmu, progledavanje narodu’’.