plakat 44fest 1

44 FEST – 2016

Prošlogodišnji FEST obeležile su brojne novine, koje od ove godine možemo zvati standardom najvećeg filmskog festivala u regionu, najavljeno je na konferenciji za novinare.44. FEST će se održati od 26. februara do 6. marta 2016. godine, kada će biti prikazano 110. premijernih filmova u 12 programskih celina. Čast da otvori festival imaće debitantski film „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce.

Takođe i ove godine najbolji filmovi će se nagradjivati u tri takmičarska programa, dok se za kvalitet filmova pobrinuo umetnički direktor Jugoslav Pantelić, i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave, Mladen Đorđević.

Vladan Vukosavljević, nas je upoznao sa sloganom ovogodisnjeg FEST-a, koji glasi „Briše granice“. Istakao je da je radna tema bila migracije, a umetnost je refleksija vremena u kome se živi, stoga nasuprot problematici naša želja je bila da umetnošću brišemo granice, i zbog toga FEST ove godine zaista briše granice. “Dovodimo u goste najveće ljude iz filmske umetnosti, jer ovo je naš alat kojim brišemo granice između kultura.” Takođe, istakao je da će naša publika imati priliku da uživa, jer FEST se vraća polako na ono mesto koje mu pripada.

Skupština grada, preko Sekretarijata za kulturu je odvojila veća sredstva u odnosu na predhodnu godinu, čak je povećanje 122% u odnosu na prošlu. Festival naravno podržavaju i Ministarstvo za kulturu kao i Filmski Centar Srbije, kao i brojni tradicionalni sponzori, ali i novi.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a ističe da će se u glavnom takmičarskom programu naći 15. filmova iz 13. zemalja, a u većini filmova dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odlučuje da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života.

Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi. Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik, a biće dodeljena i nagrada žirija.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano 17. filmova, od kojih nekoliko premijerno „Dobra žena“ Mirjane Karanović, „Otadžbina“ Olega Novkovića… Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent Srbija. Ovi filmovi će se takmičiti za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije – najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

44. FEST predstaviće veliki broj filmova malih kinematografija. A ove godine predstaviće se i rekordan broj rediteljki sa 18 filmova. Zanimljiva činjenica je da imamo i preko 20 rediteljskih debija na ovom FEST-u. U glavnom programu van konkurencije naći će se i najvažniji holivudski filmovi i favoriti za Oskara, a biće i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja.

FEST ove godine sa projekcijama izlazi i van bioskopskih prostora, po uzoru na neke druge svetske festivale. U godini Šekspira, najnoviju ekranizaciju Magbeta gledaćemo u Narodnom pozorištu., dokumentarac o Dženis Džoplin u prostoru UK Parobrod, a film Noma u restoranu Komunale.

FEST će pažnju posvetiti i jednoj TV seriji, „Poslednji panteri“, koja je snimana prošle godine u Beogradu.

Migracije koje su prisutne u našoj stvarnsoti, ispirisale su i neke filmske autore, te ćemo gledati nekoliko filmova koji se bave ovom problematikom. A ove godine pažnja se posvećuje i najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija – Plazma festić.

U okviru programa FEST klasik biće obeleženo 20 godina smrti Nebojše Đukelića, a prisetićemo ga se kroz projekcije njegovog filmskog izbora.

Gosti ovogodišnjeg festivala biće legendarni reditelj Jhon McTiernan, nezaobilazna glumica Almodovarovih filmova Victoria Abril, kao i čuveni glumac Antony LaPaglia.

Karte za FEST biće puštene u prodaju od 6. februara.