sc DSC0236 Large e1421879299596

Rodoljubac u Zvezdara teatru

Na sceni Zvezdara teatra, u petak 23. januara u 19:30h, biće premijerno izvedena predstava Milovana Vitezovića “Rodoljubac” o Jovanu Steriji Popoviću.

“Privlačila ga je tragedija. Htela ga je komedija. Obe je doživljavao i pisao. Imao je izbor da ne bude Srbin. Mogao je da bude Grk. Opredelio se za Srbe, tako da nikad nije zažalio i kad su mu oni davali za to dovoljno razloga, ponekad i previše. Voleo ih je neizmerno i o ni su mu uzvraćali baš na srpski način. Spoznao je i iskusio srpske karaktere. Srbija mu je bila usudna zemlja.” o Jovanu Steriji Popoviću rekao je pisac Milovan Vitezović.

U predstavi igraju: Igor Đorđević, Radoslav Milenković, Isidora minić, Zorana Bećić. Dejan Lutkić i Ivan Janketić.

U ulozi Jovana Sterije Popovića je Igor Đorđević.

“Kada upoznamo sva Sterijina dela, njegove napore na prosvetnom i kulturnom polju, česte nesporazume i sukobe sa ljudima, sudove i mišljenja koje je davao o svetu i o sebi, njegova ličnost nam postaje jasna ali ne i njegov intimni lik. Zbog toga smo u pozorištu koje je toliko voleo i stvarao odlučili da podignemo zavesu koja će otkriti deo njegovog života.

U vremenu kada je kultura u Srbiji bremenita problemima i kada se urušavaju institucije koje je stvarao sam Sterija, vredan je i dragocen taj pogled iza zavese, ne da bi se otkrila davna prošlost već da bi se bolje videla budućnost. A i sam Sterija u predstavi „Rodoljubac“ uzvikuje: „Nije korisno kritikovati ono što je već završeno i što je prošlo. Ja kritikujem budućnost“, kaže reditelj Nebojša Bradić.