SIF60124
foto: Narodno pozorište Beograd

Počele probe drame Biljane Srbljanović „Nije smrt biciklo(da ti ga ukradu)” u režiji Andreja Nosova

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”, po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova.
    
Premijera je planirana 26. juna na Sceni „Raša Plaović“, u okviru glavnog programa 32. Beogradskog Letnjeg festivala BELEF. 

Dramaturg Đorđe Kosić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Marija Marković Milojev i Petra Fotez, kompozitor Draško Adžić, kao i Marija Milenković (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim novog pozorišnog dela u kojem su uloge dodeljene Branku Vidakoviću, Vanji Ejdus, Nenadu Stojmenoviću, Petru Strugaru, Nini Nešković, Milošu Đorđeviću, Dragani Varagić i Suzani Lukić.

Ovo će biti prvi put da se neki komad Biljana Srbljanović, savremene srpske i evropske spisateljice, izvodi u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U drami „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”, praizvedenoj 2011. godine, autorka preisputuje šta je to što nas večno sukobljava u generacijama roditelja i dece, a bavi se i pitanjima kako je odrastanje bolno i nekada traje do pozne starosti i kako smrt donosi, osim logične tuge, i neku čudnu vrstu smirenosti.

Kroz tri različite priče, tri različite perspektive, govori o široj društvenoj slici, ali i o intimnoj i porodičnoj stvarnosti unutar nje – i jedna i druga dele oskudnost međuljudskog kontakta i nežnosti.