Geneza WEB 02 1

56. Majska izložba Ulupuds-a

56. Majska izložba Ulupuds-a, pod nazivom “Geneza”, biće otvorena na pet lokacija u Beogradu, s tim što su datumi održavanja takođe različiti – Konak Kneginje Ljubice (14 – 30.5), Dom Vojske Srbije Medija Centar „Odbrana“ (23.5 – 10.6), Bioskop Balkan (23.5 – 10.6), Galerija Singidunum (16 – 24.5) i Studentski kulturni centar SKC (4 – 14.6). Biće predstavljeni radovi umetnika primenjene umetnosti, koji su, kroz različite medije, prikazali svoj pogled na svet. Kustos je Jelena Pavićević.

Imajući u vidu da je prezentacija različitih disciplina prioritna, s obzirom na rasprostranjenost primenjene umetnosti u svakodnevnom životu (i kulturi generalno), ovogodišnju Majsku izložbu će posetioci moći da sagledaju kao celinu koja daje uvid u inovativne metode umetničkog delovanja u savremenom društvu.

ХЕЛЕНА КЛЕШИЋ
Helena Klešić, foto: PROMO

Ovogodišnja tema ima za cilj da preispita percepciju autora i predstavi različitost sagledavanja stvarnosti i njene estetizacije kroz različite medije umetničkog iskaza.

„Geneza“; u inicijalnom smislu, termin se prvi put pojavljuje u knjizi „Postanje“ („Book of Genesis“ – hebr. בראשית Berešit; grč. Γένεσις; lat. Genesis) , gde označava nastanak, a posle i razvitak sveta, kao i novo stvaranje materije, vremena i prostora.

Majska izložba ULUPUDS-a predstavlja jednu od najznačajnijih i najobimnijih izložbi-manifestacija iz domena primenjenih umetnosti i dizajna na nivou Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. 

Majska izložba predstavlja osobenost po tome što je u pitanju retka manifestacija u okviru koje se prezentuju radovi svih devet sekcija primenjenih umetnosti (arhitektura, dizajn, vajarstvo, tekstil i savremeno odevanje, dizajn keramike i stakla, scenografija i kostimografija, slikarstvo i grafika, umetnička fotografija i teorija, istorija i kritika umetnosti).

СЛАЂАНА МИЛОЈЕВИЋ 1
Slađana Milivojević, foto: PROMO

U vreme SFRJ ova manifestacija je predstavljala takođe značajnu smotru na nivou cele države i svih republika. Danas samostalne države Zapadnog Balkana čine homogen kulturni prostor, zasnovan na jeziku, zajedničkom nasleđu i vekovima zajedničkih težnji i migracija, koji svedoči da političke nestabilnosti nisu uspele da uguše sve sfere saradnje, naročito onu koja podrazumeva umetničku dimenziju, teritorijalno svakako mnogo širu od bilo kakvih državnih granica.

АНЕЛА ТАКАЧ 2
Anela Takač, foto: PROMO

Od pre nekoliko godina, organizatori izložbe su odlučili da ponovo uvedu u program predstavljanje dela umetnika sa postjugoslovenskog prostora, u cilju pospešivanja regionalne saradnje, kreiranja interkulturalnog dijaloga i uspostavljanja platforme za afirmaciju i brendiranje balkanskog dizajna.

Prateći programi ovogodišnje Majske izložbe su:

  • Samostalna izložba dobitnice Velike nagrade 55. Majske izložbe Vere Stanarčević, od 16. do 24.5– Galerija Singidunum
  • Gostujući program umetnika novih medija i filmskih umetnosti u SKC-u (Đildo Bavčević, Marko Grba Singh, Ivana Kosanović, Ivan Marković, Nu Simakina, Sandra Sterle i Goran Škofić), od 4. do 14.6 – SKC
  • Gostujući program članova UPIDIV, od 14. do 30.5 – Konak Kneginje Ljubice
  • Stručni skup sekcije za kritiku, istoriju i teoriju umetnosti – 6.6 – Bioskop Balkan