Bazar koji nema pazar Molekul
Bazar koji nema pazar, foto: Molekul

Dan Muzeja nauke i tehnike: Dan otvorenih vrata za pomoć najmlađima

Besplatan ulaz u muzej i niz edukativnih i zabavnih aktivnosti za sve uzraste, od predavanja preko radionica do vođenih tura potpuno besplatno organizuje Muzej nauke i tehnike, u sklopu obeležavanja Dana muzeja i posebnog događaja “Bazar koji nema pazar”, u organizaciji Molekul centra, u petak, 6. oktobra od 11 do 19 časova.

Sa studiom keramike “Bardak”, posetioci će uploviti u svet maštovitog oslikavanja keramike i imati priliku da se upoznaju s raznim tehnikama, pod budnim okom stručnjaka, oslikaju svoju keramičku šolju, a uz pomoć grnčarskog točka, uživo videti veštinu i umetnost pravljenja keramičkih predmeta.

Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu pripremio je zaista poseban program. Kroz interaktivne radionice, posetioci će biti deo fascinantnog sveta fizike: osetiće snagu struje kao nikada pre, eksperimentisaćete s osnovnim zakonima fizike i biti svedoci zvukova koje proizvodi plazma, četvrto agregatno stanje.

Za avanturiste je spremna radionica ispiranja zlata. Učestvujući u ovoj aktivnosti, posetioci će saznati više o drevnim tehnikama i praktično vežbati ovu zanimljivu veštinu.

Molekul – centar zabavne nauke donosi niz demonstracija i aktivnosti kroz koje će se učesnici diviti čudima elektriciteta, otkrivati njegove skrivene osobine i upuštati se u električne eksperimente.

Pripremljene su i vođene ture kroz stalnu postavku Muzeja nauke i tehnike, kao i u intrigantnu izložbu “Kad mrtvi uče žive”.

Vrata Muzeja nauke i tehnike će biti otvorena za posetioce od 11 časova, a radionice počinju u 14 časova.

No, ovaj bazar nosi posebnu poruku. Iako je sve besplatno, posetioci se pozivaju da, shodno svojim mogućnostima, ostave dobrovoljni prilog u posebno označenim kutijama raspoređenim po muzeju. Sav prihod prikupljen tokom ovog dana će biti namenjen deci kojoj je pomoć najpotrebnija.

Neka ovo bude dan kada ćemo zajedno učiti, zabavljati se i davati! Pozivamo sve ljubitelje nauke, tehnike, ali i one sa velikim srcem, da nam se pridruže u ovom humanitarnom i edukativnom poduhvatu koj će biti nastavljen u decembru mesecu. 

Dajmo zajedno, da bismo pružili ruku onima kojima je najpotrebnija!