Na drugi pogled

„Na drugi pogled”: Sa umetnicama Tijanom Petrović i Pirom Tin

U okviru onlajn platforme „Na drugi pogled”, na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, austrijski kulturni forum u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, u petak, 27. maja, u 17 časova u Muzeju Jugoslavije organizuje razgovor sa umetnicama Tijanom Petrović i Pirom Tin, koji će voditi viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije Aleksandra Momčilović Jovanović.

Radovi dveju umetnica propituju kontakte između stanovnika i stanovnica Austrije i Srbije, kao i predstave i stereotipe koje imamo jedni o drugima, ali i o sopstvenom mestu, ne samo posmatrača/ce, već i učesnika/ce u tom višestrukom kulturološkom prožimanju. 

Umetnice, koje se u dva različita medija bave ličnim iskustvima, očekivanjima i intimnim utiscima uzrokovanim susretima s drugošću, govoriće o mentalnim kartografijama, jeziku kao refleksiji dugotrajnih kontakata, ulozi stvaraoca koji svojim radom osvešćuje i sopstvene pozicije u mreži dinamičnih odnosa, projekcijama, analogijama i komplementarnosti umetničkih i drugih istraživačkih i interpretativnih pristupa, kao i njihovim ciljevima.