Ponovo radi b 2

Omaž edicija UK Parobrod i Trezora RTS

Omaž edicija UK Parobrod i Trezora RTS, Zavodljiva staloženost i neprekinuta lepota Branka Pleše, biće održana u okviru programa Ponovo radi bioskop u sredu, 16. aprila od 19h u Ustanovi kulture Parobrod.

Redakcija za istoriografiju RTS i Parobrod na zadatku su jedinstvene kulturološke misije. Rearfimacije donekle zaboravljenog nacionalnog blaga, televizijskih drama 70tih i ponovne afirmacije glumaca koji su ih tumačili, kroz svojevrsni virtuelni hol slavnih koji pravimo u Parobrod bioskopu. Počeli smo sa Cicom Perovićem, potom upriličili čast poslednjim dvadestogodišnjacima – godinama rođenja ali i vitalnošću duha, Đuzom Stojiljkovićem i Đorđem Jelisićem. U aprilu i maju nastavljamo sa najznačajnijim beogradskim, jugoslovenskim glumcima.

Branko Pleša 1921 (Kiseljak, BiH) – 2001 (Beograd) bio je prvak JDP-a i profesor na Akademiji u Novom Sadu. Možda ponajpre zarad svoje „PolNjumenovske“ staloženosti i fizičke lepote, u filmografiji velike države nosio je role pozitivnih negativaca. Pa ipak od prvog domaćeg filma „Slavica“ do TV filmova i drama kojima referiramo: Paljenje Rajhstaga, Bomba u 10 i 10, Pre istine, Bomardovanje Nju Hejvna, Bez Trećeg i Slučaj Openhajmer reditelja Arsenija Jovanovića iz 1970. godine koji ćemo gledati, lik i delo ovog, samo dobitnika Dobričinog prstena, naša je obaveza da bude permanentno prisutan, jer se po njemu u ovom gradu ne zove niti jedna ulica (sem sokačeta u Borči) ili scena.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

Prijave i rezervacije putem mail-a: info@ukparobrod.rs ili na broj telefona 011 / 414 21 63

Ulaz je slobodan uz obaveznu rezervaciju.