Limit Festival Plakat 2013

3. Limit – Live Art Festival

3. Limit – Live Art Festival biće održan od 21. do 24. novembra u Domu omladine Beograda. Pogledajte program. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

Program:

Četvrtak 21. novembar, Dom omladine Beograda sala Amerikana u 20:00

TEMPORARIES

Cena ulaznice: 200 dinara.

Sve počinje savršeno, kao u lošem filmu – na izletu smo, ljudi su se okupili, tu je i… Animatori su pripremili prikladan kulturno-umetnički program. Doduše i neprikladan, ali ako se potrudimo… Ovom scenom grupa šest beogradskih koreografa otvara prezentaciju svog procesa rada, deleći sa publikom… Načini i uslovi rada karakteristični za savremenu lokalnu scenu, prestaju da budu lokalno specifični i… Autori pozivaju publiku da u vanrednoj situaciji predstave / izleta zajedno promisle… Solidarnost, oskudica, kritičke diskusije, prekidi i istorija diskontinuiteta postaju… Iz Istočne Evrope kao da stalno stiže ista koreografija: niski start, dva, tri, pucanj, a zatim… Ali ako se to dešava samo tamo, zašto nam je iritantno i zašto… Pokreće se pitanje: Da li oskudica vodi solidarnosti ili je moramo negovati da bismo preživeli oskudicu?… Jasno je, ako nismo spremni da reagujemo brzo propustićemo i ovu priliku, što bi zaista… Nemamo luksuz da to sebi dopustimo iako nam stalni prekidi, nemogućnosti, stalno neizvesno kuda “izlećemo“ ne dopuštaju da…

Autori: Dušan Broćić, Ana Dubljević, Igor Koruga, Jovana Rakić Kiselčić, Marko Milić, Ljiljana Tasić.

Petak 22. novembar, Magacin u Kraljevića Marka 4 u 20:00

Dušan Murić: Performans „Kratak kurs pisanja i izvođenja tržišno prihvatljivih kritičko angažovanih projekata i protesta“

Ulaz je slobodan!

Društveno odgovorno tapkanje i trupkanje u mestu, klimanje i odmahivanje glavom sa razumevanjem. Zaumne zazubice protiv diskuražnih diskursa. Sve vrste promocija i reklama, radimo kvalitetno i profesionalno, sistem ključ u ruke, zaključak u bravu, po važećim svetskim i evropskim standardima, domaća pamet, mašta i produkcija. Angažovano skretanje pažnje, žmurenje po potrebi, Društveno Odgovorne Prakse Ekvilibristike. ((ne mogu sad da smislim i odgovarajuću skraćenicu za D.U.P.E.)) Naplatimo naplativu slobodu duha! Izravnavamo gde štrči, popunjavamo gde fali. Platite da se klatimo. Pacifikovanje kulturno-umetničkom zabavno-protestnom produkcijom. Proteze i protežiranje. Turajmo kul špriciće i dildiće u sve pore, da lepše mamimo i omamimo. Aplaudirajte povoljno, jeftino, jeftinije. Hajdemo da ludujemo kao nekada kad smo bili večno potrošno mladi i neznatni. Kako to da umetnici ne pokazuju da razumeju svoju produkcionu poziciju u kompleksu kancerlogora Zemlja? Skoro kao sportisti. Ili i jedni i drugi jako vešto žmure. Kultura i umetnost koga boli briganja.

Petak, 22. novembar, Dom omladine Beograda od 22:00

NOĆ PERFORMANSA // Ulaz je slobodan!

· Tamara Bilankov: Inkubator

· Nikol Hjuit, u saradnji sa Jasminom Ravnjak, Vidom Guzmanić: Ova žena se zove Jasna 01

· Noćne vizije

· Ana Laco: Telo u zraku

· Marijan Crtalić: Evolucija

Noć preformansa je sajt-specifik događaj u sklopu kojeg Perforacije pozivaju Hrvatske i regionalne umetnike da predstave instalacije, eksperimente sa svetlom/zvukom/pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom i slično. Cilj ovog nesvakidašnjeg događaja je da se omoguće nova izvođenja koja odražavaju specifičan pristup pozvanih umetnika, ali i da se otvore šire perspektive kroz istraživanje i refleksiju u odnosu na dosadšnju umetničku praksu. Noć performansa na prvom mestu ceni inovaciju forme, ideja i estetike te se oslanja na njihovu novu verodostojnost i vrednost, istovremeno dajući prostor i talentovanim mlađim umetnicima kojima treba dati šansu da razviju sopstvene strategije rada – preživljavanja i odnosa s publikom. Događaju je pridodata i društvena dimenzija – performansi se izvode tokom večeri, jedan za drugim u slobodnom okruženju, što ga čini važnim i privlačnim za posetioce koji imaju priliku kako za međusobno povezivanje, tako i za povezivanja s umetnicima na nekonvencionalan način. Uz Zagreb, Split i Beograd, Noć performansa izvodila se u Ljubljani, Skoplju, Brestu (Francuska), Portlandu (SAD) i Kanu (severna Francuska). Nakon što je prošlih godina s odličnim reakcijama publike izvedena na LIMIT-u, Noć performansa se vraća u Dom omladine 22. novembra 2013.

 

Subota, 23. novembar, Dom omladine Beograda Velika sala u 20:00

Teatar Maska: Idemo svi! (Gremo Vsi!)

Cena ulaznice: 200 dinara.

U ovom muzičko-pozorišnom projektu, gde su muzičari zapravo glumci, na samom početku reditelj suočava svoje saradnike sa sledećim obrascem: država je muzička grupa, stanovnik te države je muzičar, a migracija iz jedne zemlje u drugu je kao prelazak člana jednog benda u drugi. Kroz proces improvizacije i proba, autori ove predstave preispituju pretpostavku po kojoj političke, ekonomske, emocionalne i druge vrste migracija mogu biti ”iskazane” kroz migracije muzičara. Ovo je bila tačka sa koje se pošlo u stvaralački proces, koji je determinisao šablon stvaranja predstave, i uprkos tome nije ograničio njegovo značenje. ”Idemo svi!” je muzički je komad kolažne dramaturgije, te se može iščitavati na različite načine – mogli bismo da tvrdimo da su gore navedene pretpostavke samo jedna od brojnih mogućih objašnjenja apstraktne celine.

 

Nedelja, 24. novembar, Dom omladine Beograda sala Amerikana u 20:00

Kratka istorija plakanja (A Short History of Crying) stend ap tragedija Sanje Mitrović

Cena ulaznice: 200 dinara.

Znate, ovo je za mene vrlo lično. Ne samo politički i ne samo javno. (Hilari Klinton plače tokom predizborne kampanje u Nju Hempširu 7. januara 2008.)

U predstavi Kratka istorija plakanja, Sanja Mitrović preispituje društvene i kulturne mehanizme povezane sa ispoljavanjem emocija. Suprotstavljajući lične iskaze sa ikoničnim scenama plakanja iz savremene kulture, i predstavljajući materijal prikupljen tokom istraživačkih putovanja kpoz Balkan i Holandiju, ova stend ap tragedija istražuje kako se emocije manifestuju u različitim situacijama, i zašto ih javno ispoljavamo.