Mild home 1 e1418990060938

Mild Home – eko zeleno naselje na Savskom vencu

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

U četvrtak, 25. decembra sa početkom u 12h u prostoru Biznis Centra Savski Venac (Kneza Miloša 47) biće predstavljeni rezultati evropskog projekta Mild Home, odnosno zaključci preliminarne studije izvodljivosti eko-zelenog naselja na teritoriji opšine Savski venac, koja je i nosilac projekta u Srbiji.

Na konferenciji će govoriti učesnici u izradi preliminarne studije izvodljivosti: Nina Mitranić, arhitekta, koordinatorka projekta MILD HOME, prof. dr. Ksenija Petovar, sociološkinja i profesorka na arhitektonskom i geografskom fakultetu u penziji Tomislav Đorđević, arhitekta, iRastko Petrović, geolog.

Na konferenciji će biti predstavljeni izgledi i izazovi za održivi urbani razvoj u Srbiji/Beogradu, inovativna urbana i arhitektonska rešenja, kao i glavni problemi i potencijal za izgradnju eko zelenih površina i naselja u Srbiji.

Realizacija MILD HOME projekta pokazuje se profitablinom za komercijalne investitore sa periodom povratka sredstava u roku od četiri godine. Pored toga, projekat je osetljiv na promene ulaznih parametara, kako pozitivne tako i negativne, pa tako na primer malo povećanje cene po kvadratnom metru, ili racionalizacija troškova, mogu da rezultiraju potpunim cost-effective projektom. Naročito je značajno naglasiti dodatne prednosti projekta koje je teško izraziti u monetarnoj vrednosti: promena kulture i načina života, razvoj i ohrabrivanje preduzetništva, kao i efikasnije organizaovanje su samo neke od društvenih prednosti projekta.