Jasmina Cibic 01 e1441715630364

Srušiti i iznova izgraditi

Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi (jednokanalna video instalacija, 13’ 52”, 2015), Foto: Ivan Petrović

Samostalna izložba slovenačke umetnice Jasmine Cibic “Srušiti i iznova izgraditi” će biti otvorena u petak, 11. septembra u 19 časova u Salonu MSU (Pariska 14). Na otvaranju izložbe, biće održan performans tokom kojeg će grupa umetnica izvoditi intervencije na foto tapetu osmišljenom kao imaginarni pejzaž.

Taj pejzaž je sastavljen od fotografija iz arhiva ličnih fotografa Josipa Broza Tita, koje su oni koristili za postavljanje scene za različite prokotokolarne događaje, i parola koje su izgovorili razni političari u nedavnoj istoriji.

Izložba Srušiti i iznova izgraditi se bavi istraživanjem kako umetnost i arhitektura mogu da posluže kao sredstvo moći svakog političkog uređenja. Sastoji se od performativne instalacije i istoimenog filma koji je za ovu priliku sniman u Palati Srbija.

Reč je o trećem poglavlju većeg rada pod nazivom Spielraum na kome umetnica radi godinu dana: prvi deo prikazan je u Ludwig Muzeju u Budimpešti, a drugi u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani.

[su_box title=”Prateći program:” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″] subota, 12. septembar u 13 časova – vođenje umetnice i kustoskinje kroz izložbu u okviru projekta Dobre navike koji sprovodi Remont – nezavisna umetnička asocijacija.[/su_box]

Nekadašnja zgrada SIV-a izabrana je kao lokacija za snimanje filma, jer ilustrativno ukazuje na pitanje šta se događa jednoj ikoni nacionalne baštine kada izgubi svaku mogućnost (re)prezentacije.

Jasmina Cibic (Ljubljana, 1979) je poznata slovenačka umetnica koja živi i radi u Londonu.

Kustos izložbe je kustos Salona MSU Una Popović.

Izložba traje od 11. septembra do 25. oktobra, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.