31 BJF logo

Budućnost džeza

Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, održava svoje 31. izdanje od 28. oktobra do 1. novembra, pod sloganom “Budućnost džeza / Future of Jazz”!

“Ove godine produbljujemo svoju misiju – namera nam je predstavimo najbolje nove autore iz džez budućnosti, muzičare koji nam otkrivaju zvuk džeza koji će doći!” rekli su organizatori i najavili koncert jedne od najsjajnijih novih zvezda svetske džez scene: Hiromi, 31. oktobra u Domu sindikata.

Mlada japanska pijanistkinja je dugogodišnja učenica Ahmada Džamala, kao i štićenica Čika Korije, sa kojim je i uspešno sarađivala.  Džez je zaista postao globalna muzika: ovo je prvi put u istoriji BDŽF da predstavlja školu japanskog džez pijanizma.

Jedno od prvih velikih otkrića Beogradskog džez festivala publiku očekuje već na otvaranju, 29. oktobra u Domu omladine Beograda, čim se na binu popne sjajni afroamerički saksofonista Džejms Brendon Luis. Ovaj umetnik najmlađe generacije donosi izuzetno angažovani džez koji prevazilazi žanrovska ograničenja, kreirajući novi jezik u kome se spiritualni koltrejnovski izraz ukršta sa hip-hop nasleđem pokreta Native Tongues. Dolazeći  pravo iz srca novih rasnih nemira, Džejms Brendon Luis donosi sa sobom zvuk trenutka, uzburkani novi duh džeza koji preispituje društvene okolnosti.

Pored predstavljanja vrhunskih džezera iz Sjedinjenih Država i najaktuelnijih domaćih autora, značajan deo programa Beogradskog džez festivala uvek je sastavljen od nastupa najintrigantnijih novih evropskih autora. Jedna od njih je mlada austrijska umetnica Lia Pale, čiji će nas svež glas i specifičan scenski nastup, 30. oktobra u Domu omladine Beograda, podsetiti na autentičnu evropsku muzičku tradiciju u kojoj su džez i kabare uzbudljivo isprepletani. Na njenom repertoaru su originalne obrade pesama Hajnea i Rilkea.

[su_box title=”Ulaznice” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Kompleti ulaznica za 31. Beogradski džez festival su u prodaji preko EVENTIM mreže, i to po specijalnoj promotivnoj ceni od 2.900 dinara za komplet ulaznica za glavni program i 1.200 dinara za komplet ulaznica za ponoćni program. Količine su ograničene![/su_box]

Prošlogodišnji, 30. Beogradski džez festival, potukao je sve rekorde kako u poseti, tako i u kvalitetu ponuđenih koncerata. Završno festivalsko veče i nastupi Čarlsa Lojda i Mišela Kamila ostaće u dugom sećanju publike, koja jednako pamti i još uvek priča o trijumfalnim nastupima Paola Fresua, Danila Pereza, Nilsa Petera Molvaera, te rekapitulaciji dosadašnje karijere Vasila Hadžimanova.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.