Selah Sue
Selah Sue, foto: Mathieu Zazzo

Belgijska diva Selah Sue i savršena igranka bez prestanka u Beogradu sinoć (22.06.) na Kalemegdanu 

Istaknuta belgijska pevačica – kantautorka Sela Su (Selah Sue) sinoć (subota, 22.06.) je posetila ponovo Beograd i održala samostalan koncert u organizaciji kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu, u rovu kod Vojnog muzeja. 

Muzički spektakl bio je realizovan u okviru letnje serije ciklusa i festivala  “Musicology Sessions”, koji je uključio pravi triptih značajnih nastupa: 16. juna Ana Popović i 21. juna Sharon Kovacs.

Osnivač i vlasnik klubova BitefArtCafe – Miša Relić ove noći je kao dobri domaćin poželeo dobrodošlicu Seli Su, koja je ranije gostovala u Beogradskoj Areni i takođe u Bitefu.

Ali, osim toga, Relić je publici objasnio da je konačno dobijen spor na sudu po kome će moći ponovo da koristi prostor svog kluba BitefArtCafe Summer Stage kod teniskih terena na Kalemegdanu, nakon više od godinu dana pravnih problema, što je obradovalo sve prisutne. 

Selah Sue
Selah Sue, foto: Mathieu Zazzo

Tako da je najavio od jula meseca da će opet imati program na ovom mestu, i jedan od njih je već zakazan za 14. jul, koncert sastava “Trio Sveti”, gde nastupa džez pijanista Vasil Hadžimanov. 

Osim njega, tu su još gitarista Dušan Jevtović i bubnjar Marko Đorđević, ponovo na sceni BitefArtCafe kluba. 

Nežna i draga Sela Su je izašla na scenu maksimalno raspoložena, i naučila je nekoliko reči na srpskom jeziku koje je ponavljala tokom muzičke večeri – “Dobro veče, Beograd. Kako ste?”. 

Belgijska umetnica je publiku suptilno sprovela kroz svoju karijeru i albume putem 16 pesama na repertoaru, kao jedna vrlo dinamična igranka bez prestanka, jer je od prve pesme “This World” uspela da omadjija i hipnotiše publiku ispred sebe. 

Nekoliko stotina fanova je uživalo od prvih taktova tog hita i drugih singlova, i njihalo se u ritmu ovog muzičkog vulkana, te su svi skakali i pevali ostale numere kao “Wanted You to Know”, “On The Table”, “I Won’t Go for More”, “Raggamuffin” ili “Harley Davidson” – posveta čuvenom motorciklu. 

Teško je uporediti Selu Su sa nekim pravcem ili koleginicama, mada ona kao i prethodne noći holandska muzičarka Sharon Kovacs, naginje ka zvuku soul diva Lauryn Hill, Erykah Badu, kao i ambijentalnim sastavima i liderkama tipa Skye Edwards i “Morcheeba”. 

Rodjena pre 35 godina u malom gradu Leifdal u centru Belgije, kao deo grada Bertama, Sela Su je već sa prvim albumom “Selah Sue” (2011) postigla veliki uspeh u svetu, gde su se izdvojili hitovi koje smo čuli ove noći –  “This World”, “Raggamuffin”, ali nije pevala druge kompozicije – “Crazy Vibes” i duet “Please” (sa hip hop soul zvezdom Cee Lo Green-om, koji nam je gostovao 2014. na Beer festu, i ranije na Exitu).

WEB Selah Sue 2021 Zazzo 0513 02
Selah Sue, photographiée à Paris le 22 septembre 2021 par Mathieu Zazzo

Ovde je u fokusu bio i poslednji studijski album “Persona” (2022), gde je ostala verna svojoj specifičnoj mešavini žanrova i stilova, od soula, preko džeza, bluza, hip-hopa, do R&B-a.

Diskografiju joj čini i studijski album “Reason” (2015), kolekcija “Rarities” (2012), EP (extended plays) – “Alone” (2014) i “Bedroom” (2020), i sve je objedinila kao izbor za ovaj koncert. 

Ona je poručila da je najlepše biti “Together”, mada je nekad “Solo”, ili se oseća “Alone”, naročito kada je sada “Summertime”.

“Dobro veče. Kako ste?”, ponovila je draga Sela Su na srpskom, i onda dodala dalje na engleskom jeziku da joj je izuzetno divno što je ponovo došla u Srbiju. 

“Neverovatno, ali je prošlo devet godina od mog prošlog koncerta kod vas. Divno je videti vas u tolikom broju i što se radujete koncertu. Imam utisak kao da sam u rodnoj Belgiji kada čujem da pevate moje pesme i kada ste toliko srećni. Iskreno, nastupam često u Belgiji, naravno, ali mi prija i kada sam van svoje zemlje, i posebno kada osetim tako divnu energiju od vas, publike”, istakla je Sela Su na koncertu i dalje se prepustila svojim hitovima koje je delila sa fanovima. 

Set lista je uključila kompozicije gde je kao na vrhu sveta – “Kingdom”, ali se oseća i setno –  “When It All Falls Down”, mada ume biti neustrašiva – “Fear Nothing”, jer ima svoju intimu, delić sebe, fragment slobode ili sopstvenog uma – “Peace of Mind”.

Njena aktuelna evropska turneja 2023/2024. je veoma plodna, jer osim rodne Belgije, obuhvata Holandiju, Rumuniju, Švajcarsku, Francusku. 

Nakon Srbije, zanimljivo je da će Sela posetiti ponovo svoju domovinu na koncertima, i tokom leta je očekuju takodje drugi gradovi Švajcarske, Francuske, Holandije, ali će održati nastup i u Španiji. 

Kada zasvira sama na akustičnoj gitari, kao na divnoj kompoziciji “Pills” (Acoustic), to je prava poezija, uživanje svim porama, melem za dušu i prepuštanje svih čulima. 

Za kraj novog muzičkog druženja Sela Su je otpevala “Falling Out” i time efektno zaokružila oko sat i po veoma prijatne, dinamične i nadasve energične svirke koja ume da vas oduva zbog njene boje glasa i posvećenosti nastupu. 

Ona ume da nimalo opterećujuće komunicira sa publikom, jako je srdačna i neposredna u priči, a da to ne smeta muzici, taman koliko je potrebno, što Sela ume da odredi i drži se plana. 

Na svojim turnejama Sela ume da menja set listu, nije uvek ista, tako da se može videti i program od još 10 pesama – “Break”, “Mommy”, “Catch My Drift”, “Karma”, “Right Where I Want You”, 

“Twice a Day”, “Righteous Mind”, “All the Way Down”, “You”, “Always”. 

Ali, da je sve to složila u jedan koncert, on bi dobrano potrajao, duže od dva sata, tako da je sa  ličnim izborom ove večeri, mlada Sela pronašla ipak pravu idealnu meru. 

Očekujemo Selu Su da nam i dalje sve češće dolazi u Beograd i oduševljava nas tako moćnim nastupom, predivnim glasom koji može da nas zavede i odvede u neka nova prostranstva i daleke dimenzije.  Samo da je ne čekamo ponovo devet godina, ne bi bilo fer, jer mi u Srbiji volimo visoki kvalitet inostranih umetnika, imamo kulturu odlaska na koncerte ovakvih imena, što Sela Su definitivno jeste na najvišem nivou.  

Welcome back again, Selah Sue, always and forever!