Dafne Heretakis prima nagradu Dimnjak foto Neda Mojsilovic e1441717017345

Nagrađeni na PAFF-u

Dafne Heretakis prima nagradu Dimnjak foto: Neda Mojsilović

U nedelju, 6. septembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva održana je ceremonija svečanog zatvaranja drugog Pančevo Film Festivala, koji se održavao od 2. do 6. septembra. Na završnoj večeri festivala proglašeni su i pobednici dve takmičarske selekcije, „Svetionici“ i „Rani radovi“.

U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici“ na programu je bilo devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu „Svetionik“ dodelio je međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka filmskog festivala Kustendorf, Neil Young, filmski kritičar (Velika Britanija) i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope“ (Kanada).

Nagradu „Svetionik“ za najbolji film takmičarske selekcije dugometražnih filmova „Svetionici“ ravnopravno dele ostvarenja „FLOTEL EUROPA”, režija Vladimir Tomić (Srbija, Danska) i “GROBLJE SJAJA”, režija Apičatpong Virasetakun (Tajland). Posebna priznanja žiri je dodelio filmovima “KARPOPUTNIK”, režija Matjaž Ivanišin (Slovenija) i “LIMBO”, režija Ana Sofi Hartman (Danska).

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstavilo se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu „Dimnjak“ za najbolji kratki film dodelio je žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića.

Statuetu „Dimnjak“ za najbolji film dobio je kratki film ”Arhipelazi, goli granit”, režija Dafne Heretakis. Za najbolju režiju nagrađen je film ”Ovčije boginje” i reditelj Fulvio Risuleo, za najbolji scenario ”Četiri razglednice za Martu” i scenarista Hernan Talavera, za najbolju fotografiju film “Olupina” i direktor fotografije Morgan Knibbe, najbolju montažu “Satansko šipražje – JEDAN” i montažer Willy Hans. Za najbolju glumicu u selekciji „Rani radovi“ prolašena je Draginja Voganjac iz filma “Sve je više stvari koje dolaze”, a za najboljeg glumca Marko Panajotović iz filma “Izlaz u slučaju opasnosti”.

Festival je zatvorio film „Panama“ Pavla Vučkovića, nakon čega je održana i projekcija pobedničkih filmova festivala.