konferencija e1428498158583

Beldoks ili Stvarnija stvarnost

Festival Beldoks ili “Stvarnija stvarnost” održava se 7-13. maja u beogradskim bioskopima. U osmoj godini postojanja Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks pred žitelje prestonice ponovo donosi najnagrađivanije dokumentarce iz čitavog sveta, istovremeno promovišući i najistaknutije dokumentariste sa ovih prostora.

Kao i obično, radi se o neobičnim vizurama ovdašnje ili nekih udaljenih “stvarnosti”, sublimiranih u narativ toliko upečatljiv, toliko nabijen emocijama i značenjem da kod gledaoca izaziva utisak jači od doživljaja iz svakodnevne realnosti.  37 filmova iz 23 zemlje, selektovana od strane mladih reditelja Ognjena Glavonića, Danila Nikolića i Hadži Aleksandra Đurovića, ponovo donose intrigantna predanja o ljudima sa društvene margine, razotkrivajuća, insajderska poniranja u velike političke i istorijske prevrate, ali i esejističke izlete u udaljene umetničke žanrove. U tom smislu treba pomenuti novu, potpuno odvojenu programsku celinu Muzičkih dokumentaraca. Ovi filmovi će gledaoce upoznati sa životom i stvaralaštvom genijalnog, ali neobuzdanog Eliota Smita, predstaviti im ulične muzičare sa svih krajeva sveta i na samom kraju ovogodišnje manifestacije, kroz onostrano umeće Paka de Lusije – odvesti ih na putovanje u neke nove, neistražene predele gitarske milozvučnosti. Nakon projekcije filma “Nebo te obožava: Eliot Smit” u Domu omladine će biti organizovana i žurka uz živi nastup članova grupe Stray Dogg. Ekipa iz Pančeva će samo za ovu priliku odsvirati kratak tribjut tragično preminulom stvaraocu.

Međunarodni program domaćoj publici predstavlja najreprezentativniju dokumentranu produkciju iz čitavog sveta: najzapaženije i najnagrađivanije filmove na najprestižnijim smotrama ovog žanra. Pored ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji dokumentarni film, u ovoj programskoj celini našla su se najnovija ostvarenja živih legendi dokumentarizma – Sergeja Loznice, Džošue Openhajmera, Mihaela Madsena i drugih. Čini se da o ovoj selekciji ne treba trošiti reči: imena autora, nagrade i festivalska predistorija govore sami za sebe. Pa ipak, da pomenemo „favorite među favoritima“:

“Citizenfour: dosije Snouden” donosi insajdersku perspektivu “špijunske afere stoleća”. „Poseta“ Mihaela Madsena predstavlja humorističko-filozofsku parabolu o potencijalnom kontaktu sa vanzemaljcima. Openhajmerov „Pogled tišine“ počinje tamo gde se njegov prethodni film, slavom ovenčani „Čin ubistva“ završava – a po jednoglasnoj oceni svetskih kritičara, uspeva i da prevaziđe svog prethodnika. „Doživotne robije“ Nurit Kedar pripoveda neverovatnu sagu o ekstremnim nacionalističko-verskim podelama u okviru najuže porodice, dok se u „Usputnoj stanici“ Kaveha Bakhtiarija upoznajemo sa očajničkim, hazarderskim akcijama grupe iranskih ilegalnih imigranata u Atini.

Za ovdašnju publiku možda najinteresantnija programska celina Srpski takmičarski program prezentuje deset najboljih domaćih dokumentaraca po oceni Beldoksovih selektora. Najzapaženiji među njima svakako su dobitnik nagrade u Nionu – film “Šuma” Siniše Dragina, koji istražuje prisluškivanje Josipa Broza Tita od strane Čaušeskuovih obaveštajaca, zatim priča o haškom zastupniku „Srpski advokat“, „Flotel Evropa“, „Daljine“, „Krš“ i srpsko-američka koprodukcija o životu kosovskih Srba „Stranac iznutra“. Sva nabrojana ostvarenja premijeru su doživela na nekom od internacionalnih festivala A ili A plus kategorije. Pored njih, Srpski takmičarski program obuhvata i filmove “Jovica i njegovi zubi”, “Biti ili ne, Ivan Hiti”, “Dug u krvi” i “1973”.

Najbolji srpski dokumentarac biće izabran od strane žirija koji ove godine sačinjavaju:

  • Dragan Nikolić, reditelj, pobednik Beldoksa 2014,
  • Muharem Bazdulj, književnik,
  • Gordana Vuković Nikolić, fakultetski profesor engleskog jezika i
  • Igor Šanjević, producent informativne kuće N1

Novčanu nagradu u iznosu od 120.000 dinara autorima pobedničkog ostvarenja uručiće predstavnik kompanije Di&Ma Vision iz Beograda.

Panorama program okuplja filmove čija estetika biva donekle podređena aktuelnosti i značaju obrađene tematike. To su izvanredna ostvarenja, sposobna da na veoma inspirativan način dokumentuju bezgraničnu raznolikost današnjeg sveta. Raspon njihovih interesovanja kreće se od ispitivanja osnovih teorija o nastanku kosmosa u filmu „CERN“, preko politički relevantnih priča u filmovima „Tanka linija nade“ i „Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje“, do autentične porodične sage nemačke Jevrejke jugoslovenskog porekla „Titove naočare“, snimljene po istoimenom bestseleru.

Centralna ličnost ovogodišnjeg festivala svakako će postati ukrajinski reditelj Sergej Loznica koji u svom aktuelnom ostvarenju „Majdan“ prenosi autentičnu atmosferu sa centralnog trga u Kijevu tokom nedavnog prevrata. On će se obratiti beogradskoj publici prilikom nacionalne premijere ovog filma, održaće nekoliko prigodnih predavanja, dok jedna čitava programska celina ovogodišnjeg Beldoksa retrospektivno predstavlja deo njegovog dosadašnjeg opusa.

Pored Loznice, Beldoks će po drugi put ugostiti čuvenog Džošuu Openhajmera (reditelja filma „Pogled tišine“), Kristjana Fraja (odgovornog za „Besane u Njujorku“), Minu Milevu i Veselu Kazakovu (rediteljke ostvarenja „Stric Toni, tri budale i tajna služba“), Maksimilijana Pletoa i Bruna Friča (producentsko-rediteljski dvojac filma „Globalna radost“ koji na Beldoksu doživljava svoju svetsku premijeru), Adrianu Altaras i Reginu Šiling (glavnu protagonistkinju i rediteljku „Titovih naočara“), Alin Šmid (producentkinju „Podeljene zemlje“), Keveha Bakhtiarija i Mari-En Hildbrand (autore „Usputne stanice“), Nurit Kedar (rediteljku „Doživotnih robija“) i Samira Riada Džamala Aldina (reditelja „Iračke odiseje“). Nesvakidašnje impresivnoj listi gostiju treba dodati i sve domaće reditelje, urednike HRT, urednike Aljazzera Balkans, kao i Fabricija Grosolija, urednika međunarodnog Filmskog festivala u Trstu (fokusiranog na Austriju, Italiju i regiju Zapadnog Balkana).

Beldoks 2015 podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretatrijat za kulturu grada Beograda, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Gete institut, Ambasada Izraela, kompanija Delta Video, Hotel Metropol i sponzor nagrade Srpskog takmičarskog programa – distributerska kuća Di&Ma Vision.

Festival će biti svečano otvoren u Velikoj dvorani Sava Centra, 7. maja u 19 časova, projekcijom filma „Šuma“, dok će se na istom mestu od 21 sat prikazivati ostvarenje ovenčano Oskarom „Citizenfour: dosije Snouden“. Svi ostali filmovi će moći da se pogledaju u Dvorani Kulturnog centra Beograda i u Domu omladine. Samo će ceremonija dodele nagrada i svečano zatvaranje festivala ponovo biti upriličeni u Velikoj dvorani Sava Centra, 13. maja u 20:30h, neposredno pred projekciju ostvarenja „Pako de Lusija: putovanje“.

Ulaznice za Veliku dvoranu Sava Centra se po ceni od 400 dinara već mogu kupiti na biletarnicama Eventima, Sava Centra i u onlajn prodaji. Ulaznice za Dom omladine i za Dvoranu Kulturnog centra će po ceni od 200 dinara blagovremeno postati dostupne na blagajnama pomenutih institucija.