Galerija Haos obeležava 20 godina rada

Dvadeset godina rada nije predug staž, ali dve decenije opstanka jedne izložbene galerije, i njenog specifičnog koncepta, kao što je to slučaj sa Galerijom Haos, svakako je neobična pojava, s obzirom na opšti društveni kontekst i dešavanja u našoj kulturi. Tim povodom,  prva izložba u sezoni biće otvorena, uz video prezentaciju i monografiju,  u utorak, 22. septembra u 20 sati.

Ispred galerije će biti upriličen koktel, a gornji deo ulice Dositejeve će biti zatvoren za saobraćaj od 18 – 22 sata.

Za dve decenije rada, u samostalnim i kolektivnim izlaganjima, predstavljeno je skoro četiri stotine umetnika iz naše zemlje, regiona, drugih evropskih zemalja i sa drugih kontinenata.

Programi su sve vreme bili ozbiljno koncipirani i profesionalno realizovani. Izgrađena je jedna referentna institucija koja je vremenom postala važna tačka na kulturnoj mapi prestonog gra

Zašto crtež i zašto baš Haos?

 “Crtež je, isticali smo više puta, mentalna činjenica, duhovna igra posebne vrste, esencija svakog likovnog govora. Crtati, izražavati vizuelne misli i predstavljati crtež – to je značilo i znači otkrivati bezuslovno istinu i suštinu umetničkih ideja, emocija, vizija sveta. To je značilo i znači zauzimati stilske pozicije određenog pravca i vremena,” odgovara Borka Božović iz Galerije Haos, dodajući da se ispostavilo tek kroz rad i sticanja uvida u materijal da je crtež bio zbilja dosta zapostavljena likovna disciplina.

“Za ovu priliku, sačinili smo monografiju posebne vrste, od 496 strana, u kojoj se mogu naći svi podaci o projektima realizovanim tokom dve decenije u prostoru naše galerije i umetnicima koji su u njoj izlagali”, kaže Borka Božović, o monografiji koja će biti u prodaji od 23. septembra. Umetnici će moći da je dobiju u pola cene od ukupne cene koštanja štampe.

Pored monografije, u galeriji će ovoga puta biti predstavljeni digitalni kolaži (njih oko 200 koje je osmislio Dušan B. Marković)) sa portretima umetnika, kao svojevrsni omaž onima koji su izlagali. Na projektoru u izlogu galerije će biti predstavljena video prezentacija cele kolekcije koju je sačinio Dušan Ercegovac i video zapis u režiji i realizaciji Borisa Miljkovića.

Izbor radova iz celokupne kolekcije Galerije Haos (120 autora) gostuje, na poziv Narodnog muzeja Crne Gore, na Cetinju od 15. septembra do 15. oktobra ove godine.