Bojana Fuzinato za story konacno

Privatno i/ili Javno Bojane Fužinato Stamenković

Izložba “Privatno i/ili Javno” Bojane Fužinato Stamenković biće otvorena od sutra 8. juna u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Otvorena je do 26. juna.

Zvaničnog otvaranja neće biti zbog zdravstvene situacije, ali će umetnica biti prisutna u Galeriji sutra, 8. juna, od 18 do 20 časova. Bojana će biti dostupna za intervjue tokom ove nedelje pošto nam dolazi iz inostranstva i neće biti u Beogradu sve vreme trajanja izložbe.

O svom radu, umetnica kaže:

Možemo li osvestiti granicu između privatnog i javnog delovanja u našim životima? Je li ona tim teža ako je subjekt onaj koji stvara? Da li je moja baka tokom tkanja u svojoj sobi ikada pomislila da stvaranjem tog komada materijala na razboju njen život iz privatne sfere prelazi u javnu, (njoj tada nedosupnu)?

Transponovanjem komada tekstila, koji ručno tkam, u objekat naslovljen instalacijom u prostoru probijam tanku granicu između privatnog i javnog.

U drugom delu istraživanja analiziram pojam “Virdžina” koji je upoznavanje sa istoimenim filmom reditelja Srđana Karanovića, snimljenog 1991. u Jugoslaviji. Uz feminističko čitanje pomenutog filma, u doktorskoj disertaciji Suzane Milevske ulazim u istraživanje fenomena rodne zamene koja je patrijarhalno podstaknuta i izgrađena. Priča opisuje Stevana, mladog naslednika porodice koja je ukleta zbog toga što ima previše ženske dece. Stevana sopstvena porodica osuđuje da živi kao dečak, iako je rođen(a) kao devojčica. Njegova porodica zapravo prati običaj “zakletih devica” (“virgina” ili “tobelija”) kako bi izbegla osudu društva zbog toga što ima isključivo žensko potomstvo.