Osmi Japanizam: Yokai svet

Od 2. do 5. jula, Beograd će ponovo postati centar dešavanja vezanih za pop-kulturu, alternativnu omladinu i Japan, jer će se u Domu omladine Beograda, po osmi put za redom, održati konvencija Japanizam.

Što se sadržaja tiče, biće raznovrsniji nego na svim Japanizmima do sad – pre svega, zato što ovoga puta Sakurabana na raspolaganju ima celu zgradu Doma omladine.

Cena kompleta ulaznica za ceo festival je 1200 dinara, a cena dnevne ulaznice je 350 dinara.

Japanizam spada u najposećenije događaje ovde vrste u regionu, sa brojnim posetiocima iz susednih zemalja koji samo za ovu priliku dolaze u Beograd, a ostaje da se vidi da li će 2015. oboriti rekord po broju prodatih karata.

Tema ovogodišnje konvencije izrazito je u vezi sa  Japanom, a glasi Yokai – što je japanski naziv za duhove i fantome, odnosno ale, bauke i ostala mistična stvorenja iz folklora, koja nastanjuju horor priče od pradavnih predanja, pa sve do savremene produkcije.

Yokai svet je elegantan na tradicionalno japanski način – uz trešnjine cvetove, raznobojne kimonoe, i pogled na planinu Fuđi u daljini, imamo i ale i bauke koji vrebaju iz senki. Ako naginjete prefinjenom hororu koji počiva na psihologiji i elementima iz narodnih priča, yokai su tu da vas na takvo mesto odvedu.

Glavni program se odvija u Bioskopskoj sali: pored predavanja povodom ovogodišnje teme Japanizma, koja će pokriti priču o yokaima od mitologije do savremene animacije, posetioce očekuje i tribina o jednoj zapadnoj franšizi koja se i te kako dotiče ala i bauka – čuvenom serijalu „The Witcher“. Japanizam će se osvrnuti i na modu – počev od revije mladih dizajnera inspirisanih Japanom, kojom se tradicionalno otvara konvencija, pa do ekskluzivne radionice o veštini nošenja kimonoa, koju će održati gošća iz Bugarske Dora Somova.

Iza Japanizma stoji Sakurabana, društvo za promociju japanske pop-kulture i srodnih oblika gikovštine, a konvenciju organizuje u partnerstvu sa Domom omladine Beograda i ambasadom Japana u Republici Srbiji.