Predstava Umetničkog Studija Nešto KreARTivno

Predstava Umetničkog Studija „Nešto KreARTivno“ po komediji Vilijema Šekspira „San letnje noći“ – „Snoviđenje u noć Ivanjsku“, biće igrana 10. jula od 21h  u Ciglani.

„San letnje noći“ je jedan od najlukavijih Šekspirovih komada, autora, koji se nije bojao komplikovanih i slojevitih formi. Komad je teško ispričati u dve reči i podrazumeva veliki ansambl, ali je reditelj obradio Šekspirov tekst : sižetske linije (koje se kod Šekspira stalno prepliću) – svadba cara Tezeja i Hipolite, svađa vilenjaka Oberona i Titanije, ljubavni konflikt četvoro običnih ljudi i predstava o „Piramu i Tizbi“ – su odvojene jedna od druge, pretvorene u samostalne priče, svaka od kojih se prikazuje jednom, bez ikakvog mešanja sa drugim pričama. Vilenjaci ne žive u šumi, ljubavnici pričaju na različitim dijalektima, a Pakovi citiraju balete Stravinskog. Četiri priče. Četiri sna. Sve u jednoj večeri. San je, zapravo, osnovni žanr predstave. Od matematičkih proračuna (svaka scena ne traje duže, nego jedan ljudski san), preko psihoanalize, pa sve do slobode. Scene su povezane metaforičkim koreografskim numerama, koje dodaju zanimljiva vizuelna rešenja i dozvoljavaju pažnji gledaoca da predahne.

Najmisteriozniju i najbajkovitiju Šekspirovu komediju izvode četiri mlada glumca. Predstava balansira između strašnog i smešnog, koristeći se različitim pozorišnim jezicima i ujedinjujući razne estetike od Elizabetanskog teatra do našeg vremena, gde glavna snaga i dalje ostaje ljubav, a tema – odnosi između muškarca i žene.
Predstava se igra u ambijentalnom prostoru Ciglane “Trudbenik” – “Kluba ljubitelja teške industrije“.

U predstavi igraju :
Bojana Stanković
Mihajlo Plankoš
Nataša Sparić
Milena Arsić

Kostimograf :
Milana Stanković

Kreator lutaka :
Romana Caran

Reditelj :
Jovan Stamatović-Karić