Music in my head e1435581290899

Muzika ima novi dom – Apple Music

Kada je muzička industrija bila na svom vrhuncu u smislu zarade koju je donosila, pojavio se novi digitalni format koji je sve promenio – stvoren je MP3! Iako zamišljen da je unapredi, MP3 format je ovoj industriji zadao takav udarac da se ona i dalje nije oporavila od njega i nakon dvadeset godina.

640px Mp3.svg
Format koji je promenio muzički svet

Zahvaljujući MP3 formatu i nekolicini bitnih likova u svetu piraterije u nastajanju, muzika je odjednom postala dostupna svima i to bez naknade za njene kreatore. Iako bi se danas mogle voditi (duge) debate šta je to muzički kvalitet i da li on stvarno vredi (npr.) 1.99 $, koncept kupovine muzike koji je ranije bio deo kulture slušanja muzike, danas skoro i da ne postoji (ili u malom broju slučajeva). Od te ’95., nosilac najvećeg kolača muzičke industrije, severnoameričko tržište, bezuspešno je pokušavalo da se izbori da se stvari vrate na staro. Ali to je bilo nemoguće… jer muzika više nije morala da bude statična – svi su mogli da sebi priušte MP3 plejer i svoju (to treba posebno istaći u duhu piraterije) muziku, nose svuda sa sobom. Apple je to prepoznao i prvi zaigrao na tu kartu stvarajući ikonu među plejerima – iPod!

Od tada, industrija shvata da je velika bitka izgubljena. Manje su možda i dobijene, ali stvari nikada više neće biti iste. U eri velike ekspanzije Interneta, nekoliko “igrača” shvata da kupovina i čuvanje muzike više nije “in” jer je ceo svet postao instant potrošačko društvo i da nakon konzumacije jednog, odmah prelazi na sledeći proizvod tj. pesmu. I tako je rođen muzički streaming – rešenje koje svima odgovara.

https://www.youtube.com/watch?v=Y1zs0uHHoSw

Nakon kupovine Beats brenda, Apple na tržište predstavlja novi muzički streaming servis – Apple Music – novi dom muzike (kako se navodi u video najavi). Kao i svaki Apple proizvod, i Apple Music servis pruža sveobuhvatno iskustvo koje će većina potrošača muzike oduševljeno prihvatiti, ali kako bi se Apple razlikovao od konkurencije ponudiće i nešto “preko” – 24/7 radio streaming pod nazivom “Beats 1” (čisto da iskoriste brend koji su kupili).

Iako Apple navodi da je novi servis sa preko trideset miliona pesama stvoren zbog slušalaca i uživalaca u muzici, kreatora i izvođača te muzike, mesečna tarifa od 9,99 $ (porodična tarifa od 14,99 $) će možda podsetiti sva tržišta na kojima je ovaj servis dostupan da se sve ovo radi samo zbog velikog novca, koji čeka da bude otkriven… A ne toliko zbog (kvalitetne) muzike…

Foto: Wikipedia

Video: Apple YouTube channel