Zahari Formvolt Tri berze

Dan otvorenih vrata: MSUB

Muzej savremene umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata u okviru izložbe Zahari Formvolta “Tri berze” u sredu, 4. marta u periodu od 12 do 20 časova u Salonu MSU (Pariska 14). Kustos izložbe Zoran Erić odgovaraće na sva vaša pitanja o izložbi.

Izložba američkog umetnika, koji živi u Holandiji, je rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu sa Stedelijk muzejom, odnosno Stedelijk biroom iz Amsterdama (SMBA). Kustosi izložbe su Jele Bauhaus (Jelle Bouwhuis, SMBA) i Zoran Erić (MSU).

Izložba se sastoji od tri video-instalacije u kojima se Zahari Formvolt fokusira na arhitekturu nove berze roba i akcija u Šenženu u Kini, kao i na arhitekturu amsterdamske berze u Holandiji. Arhitektura berze služi kao polazna tačka za detaljno istraživanje granica fotografije u reprezentovanju kapitala, kao i međusobnih odnosa između finansijskog kapitalizma i proizvodnje slika.  

Formvoltov rad postao je posebno aktuelan usled globalne kreditne krize 2007/8. godine i kombinovanog uticaja finansija i mehanike finansijskog kapitalizma na ekonomiju i društveni život. Važna i trajna preokupacija u Formvoltovom radu jeste mogućnost da materijalni rezultati ekonomskih i društvenih procesa, kao što su arhitektonske konstrukcije, budu percipirani i vizuelizovani, ali da pri tome, finansijski procesi koji čine pozadinu tih rezultata izmiču našem opažanju. Njegove fotografije i pogotovo video-radovi, ne zasnivaju se isključivo na slikama, već su obično praćeni naracijom čiji je cilj rasvetljavanje zamršenih okolnosti istorije, kapitalizma i proizvodnje slika. Sučeljavajući slike i zvukove, Formvolt pokazuje da je istorija poput finansijskih transakcija, naizgled nematerijalna i gotovo transparentna, uprkos činjenici da se različite posledice mogu registrovati pomoću objektiva kamere. 

[su_box title=”Zahari Formvolt”]Zahari Formvolt (Zachary Formwalt) je rođen 1979. u Džordžiji, SAD. Studirao je na Institutu umetnosti u Čikagu i na severozapadnom univerzitetu u Evanstonu (u državi Ilinois). Tokom 2008. i 2009. boravio je  u Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti u Amsterdamu u okviru rezidencijalnog programa. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe širom Evrope. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama nekoliko institucija, kao što je holandski Muzej fotografije i amsterdamski Stedelijk muzej. Formvolt je poznat i beogradskoj publici, budući da je učestvovao u pratećem filmskom programu 55. Oktobarskog salona 2014. godine. [/su_box]

Izložba je otvorena do 22. marta u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14, svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom.