50x70cm Sesir prof. Koste Vujica

Šešir profesora Koste Vujića

270. premijera, predstava Šešir profesora Vujića biće održana u 4. i 5. aprila u 20 časova na sceni Omladinskog pozorišta Dadov. Režiju predstave, po motivima istoimenog romana Milovana Vitezovića, potpisuje Marko Čelebić, reditelj. Adaptaciju i dramatizaciju teksta uradila je Isidora Milosavljević.

“Roman “Šešir profesora Koste Vujića” Milovana Vitezovića doživeo je ogroman uspeh čak i pre objavljivanja. Naime, iako je od početka pisan kao roman, “Šešir” je svoje prvo javno predstavljanje imao kao televizijska drama 1972. godine.

U našoj predstavi, osim odeljenja Prve muške gimnazije, tu je i odeljenje Prve ženske realne gimnazije. Važno nam je bilo da pored momaka koji su bili vizionari svog vremena i koji su menjali ovaj grad, ali i celo naše društvo, danas rame uz rame stoje devojke koje su takođe živele u tom vremenu, a čije su borbe na sličan način bile revolucionarne.

Tako uz Jovana Cvijića, Jašu Prodanovića, Miku Alasa, Milorada Mitrovića koji su zaista činili poslednju generaciju profesora Koste Vujića, u našoj predstavi imamo i njegov ženski razred koji čine Milica Stojadinović Srpkinja, Jelisaveta Načić, Draga Ljočić, Mileva Marić.

Ideja mi je bila da ženski likovi dobiju svoj glas, ali i da dokažemo da devojke i momci jedni drugima mogu biti najveći saveznici i da samo podrškom mogu izgraditi bolje sutra. Upravo kao što je i Vitezović opisao prijateljstvo u svom romanu.”

Isidora Milosavljević, autorka drame

Igraju Đorđe Mišina i članovi ansambla Dadov:

Helena Topalović, Sara Vuksanović, Tara Petrović, Konstantina Obradović,Tamara Pantović, Sofija Radanović, Ana Stanišić , Jovan Stanković, Simon Vujić, Simon Jegorović, Kosta Dabić, Rastko Ranđelov, Pavle Lučić, Mateja Mergl, Strahinja Belić , Dunja Dragosavac, Natalija Mitrović, Lana Štulić , Petra Karl, Kristina Medović, Ksenija Turčinović, Ana Ljuština , Tara Milošević, Novak Tejović, Kosta Tarailo, Miloš Šolaja, Andreja Stević, Konstantin Jovanović i Aleksandar Antonić.

Muziku za predstavu uradio je Boško Mijušković, kostime Jelena Dunjić, scenski pokret Mirko Knežević a scenografiju Aleklsandar Bugarski. Plakata za predstavu delo je Danila Mlađenovića.