fbpx

“Drugo lice” Nemanje Okiljevića

Galerija Kuća Đure Jakšića, u sredu, 15. januara od 19h, organizuje otvaranje izložbe crteža “Drugo lice” Nemanje Okiljevića. Izložba će trajati do 31. januara.

Nemanja Okiljević, rođen 1987. godine u Skoplju. Godine 2011. diplomirao na odseku zidno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Učestvovao na više umetničkih kolonija i likovnih radionica širom Srbije. Izlagao ne jednoj samostalnoj i više grupnih izložbi. Radio ilustracije za pojedine časopise, imao radionicu crtanja i slikanja u Obrenovcu, član ULUPUDS-a. Živi i radi u Beogradu.

“Sadržajnim potezom, oštrog pera i izrazito snažnim crtežom, Nemanja Okiljević nam predstavlja niz likova psihološki prostudiranih, pomalo i zastrašujućih ali zanatski i kompoziciono uklopljeni u njegov “scenario”. Čovekolike ptice, “mali” ljudi široko otvorenih očiju u iščekivanju nekih zagonetnih pojava, dobili su ulogu kojom Nemanja nama posmatračima dočarava njegov svet mašte. Nemanjina kreativna iskrenost i neposrednost u živopisnom prikazu kroz nazive samih radova pokazuje svoje idejno raspoloženje i upoznaje nas sa “dobrim pastirom”, “brigadirom”, “estradnom zvezdom”, “plašljivkom” tu je i “propast”, “sramota”, “umetnik”, “prilagođavanje”… Umetnik je ovom izložbom pokazao dinamičnost života u njegovim složenim pojavama. Veštim prepletanjem linija i novom inspiracijom očekujemo da nas Nemanja sledećim predstavljanjem još jednom oraspoloži kreativnim likovnim traženjem.”

Zorica Đermanov, istoričar umetnosti

More Stories
NIS-ov foto-konkurs na FEST-u