Milos Bajic 3 e1411726430138

Miloš Bajić, Mathauzen 106621

Izložba slika i crteža “Miloš Bajić, Mathauzen 106621” biće otvorena u utorak, 30. septembra od 20h u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba je otvorena do subote, 11. oktobra.

U okviru međunarodne konferencije “Reprezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima”, u Galeriji Doma omladine Beograda biće postavljena i izložba crteža i slika našeg poznatog akademskog slikara Miloša Bajića, čiji radovi predstavljaju jedinstveni umetnički dokument o uslovima logorskog života.

Miloš Bajić (1915–1995) je 1942. godine uhapšen kao pripadnik Partizanskog pokreta i odveden najpre u Banjički logor, a zatim transportovan u zloglasni Mathauzen. Tamo je, uprkos opasnosti po život, Miloš Bajić pravio skice i crteže koji na snažan način dokumentuju sve užase logorskog života.

Nakon kraja rata završava studije i postaje jedan od najpoznatijih likovnih umetnika Jugoslavije, poznat i kao prvi apstraktni umetnik svoje generacije. Do kraja života proganjale su ga teme i slike iz logorskog života, te se ovi motivi mogu naći i na radovima iz poznijeg perioda.