5 Tezejeva jedra 2016 kombinovana tehnika na platnu

Alegorije na grčke mitove

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

U Galeriji 212 biće predstavljena najnovija produkcija Aleksandra Cvetkovića, jednog od najeminentnijih umetnika naše savremene likovne scene. Otvaranje izložbe Alegorije na grčke mitove biće upriličeno u utorak, 1. novembra u 19h.

Izložba Alegorije na grčke mitove sadrži slike i mecostafe (mezzo stuff) odnosno objekte koji su nastali 2016. godine kao rezultat Cvetkovićeve likovne interpretacije grčkih mitova. Cvetković na aktuelnim radovima sučeljava hermetizam čiste likovnosti sa redi-mejdovskom tradicijom korišćenja isluženih upotrebnih predmeta kojima u novom kontekstu realizovane slike ili objekta dodeljuje sveža artificijelna i posebno efektna, alegorijska značenja.   iz kataloga Stefan Cvetković

Aleksandar Cvetković (1947) završio je diplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1973. i postdiplomske studije 1975. godine na istoj Akademiji, Odsek za slikarstvo, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Priredio je preko sedamdeset samostalnih izložbi u zemlji i svetu, i učestvovao u selekcijama nekoliko stotina likovnih manifestacija na gotovo svim kontinentima.

Dobitnik je većeg broja domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja.