theDumplings TechnicolorYawn youtube 0 01 53 01 copy e1426763409492

Festival poljskog kratkog metra Short Waves

Dom kulture Studentski grad je jedna od devedeset ustanova u svetu i jedina u Srbiji koja će biti domaćin jedinstvenom festivalu poljskog kratkometražnog filma Short Waves u subotu 21. marta 2015. u 19h.

Festival poljskog kratkometražnog filma Short Waves je originalan po svom konceptu – osim u gradu Poznanju program ovog festivala se tokom marta održava širom Poljske (u pedeset mesta u Poljskoj), kao i u preko četrdeset gradova u svetu.

Festival dodeljuje nagradu publike koja se proglašava posle prebrojavanja glasova gledalaca sa svake projekcije širom sveta. Beogradska publika će imati priliku da pre ulaska u salu dobije glasačke listiće i da nakon projekcija obeleži film koji je ostavio najveći utisak. Nakon toga listići se šalju u Poznanj, gde se prebrojavaju svi glasovi i proglašavaju pobednici na završnoj ceremoniji 29. marta. Na ovaj način izabran pobednik dobiće novčanu nagradu u iznosu od 4000 eura.

Na ovogodišnjem izdanju festivala Short Waves biće prikazano sedam najboljih poljskih kratkih filmova različitih žanrova, nastalih u 2013. i 2014. godini.

Program Short Waves 2015 traje 90 minuta, a biće prikazani sledeći filmovi:

 

SHORT WAVES FESTIVAL – PROGRAM

 

The Supreme (Najwyższy), r. Katarzyna Gondek

Documentary, 20’, 2013.

 

Katarzyna Gondek je svoju kameru ponela između njegovog veličanstva i drobilice. Pobožan pogled na najvećeg papu na svetu: statuu Jovana Pavla II od 14 metara. Kao rezultat gledamo sa nevericom dokumentarac o veri.

 

Fisz Emade Tworzywo – Dust (Fisz Emade Tworzywo – Pył), r. Marek Skrzecz

Video clip, 4’41”, 2014.

 

Mnogo je književnih dela i filmova o poljskim praznicima. Marek Skrzecz dopunjava ovu kolekciju sa video klipom o prazniku koji se ponavlja 52 puta godišnje: suboti. Dust je priča o sjajnom vozaču traktora koji se poigrava sa transformacijom poljskog sela.

 

A Blue Room (Niebieski Pokój), r. Tomasz Siwiński

Animation, 14’26”, 2014.

 

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Tomasz Siwiński je naslikao bol. Naslikao ga je plavom koja se smatra umirujućom bojom. Zajedno sa protagonistom filma završavamo u zatvorenoj sobi gde postoji pogled, ali ne i izlaz iz sobe. Ne pokušavajte da razbijete ekran.

 

Fragments (Fragmenty), r. Aga Woszczyńska

Live action, 25’, 2014.

 

Svet predstavljen u fragmentima se polako raspada. Par protagonista odriče se realnosti u izdizajniranoj tamnici uzetoj na kredit, u kojoj nema mesta emocijama. Ako osetite hladnoću gledajući ovaj film, to nije zbog kvara klimatskog uređaja.

 

That Would Be Beautiful (To byłoby coś pięknego), r. Anna Morawiec

Documentary, 17’, 2014.

 

Gospođica Aleksandra je dvema nogama na zemlji. Zbog toga je odlučila da živi na Marsu, a odluku je donela kada je saznala kakvu je budućnost Institucija socijalnog osiguranja pripremila za nju. Anna Morawiec predstavlja temeljeno istraživanje o odnosu izmedju poljskog penzionog sistema i svemira.

 

The Dumplings – Technicolor Yawn, r. Arek Nowakowski

Video clip, 2’22”, 2014.

 

Mnogo ste iskusili. Mnogo toga ste videli, bili na mnogobrojnim mestima i razgovarali sa velikim brojem ljudi. Zar ne? Sada ćete iskusiti, videti i čuti još više. Ovom sočnom video klipu nestoje samo dosada. 

 

Baths (Łaźnia), r. Tomek Ducki

Animation, 4’20”, 2013.

 

Dve starije žene će ući u vodu još jednom da odplivaju svoju uobičajenu trasu. Ovog puta će biti drugačije. U ovoj neobičnoj animaciji duplo dno stvarno postoji.