Dani evropske baštine za decu

U okviru manifestacije “Dani evropske baštine“, Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ u subotu, 27. septembra realizovaće posebne programe za najmlađe posetioce Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan.

Radionica „Pozorište realnost“

Za najmlađe posetioce, Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ i Centar za pozorišna istraživanja APS ART, pripremili su radionice zasnovane na principima „primenjenog teatra“, kroz koje deca uvežbavaju odgovore na realne životne situacije i, kroz grupni rad, pronalaziti najbolja rešenja. Prethodne dve radionice realizovane izazvale su veliku pažnju posetilaca, naročito dece od 8 do 12 godina. Iako su za subotu 27. septembar radionice bile predviđene za decu uzrasta od 12 do 16 godina, zbog velikog interesovanja učešće mogu uzeti i deca od 8 do 12 godina.

Mesto realizacije: Muzički paviljon, od 11 do 13 časova.

„Mobilni planetarijum i zvezdano nebo“

U subotu, 27 septembra od 11.00 časova, najmlađe očekuje program „Mobilni planetarijum i zvezdano nebo“. Program realizuje koji JP „Beogradska tvrđava“ u saradnji sa Astronomskim društvom „Ruđer Bošković“.

Program je planirano da bude realizovan u Kuli Nebojš, ali će zbog loših vremenskih uslova biti realizovan u Planetarijumu na Donjem gradu. Prva projekcija biće realizovana od 11 do 12 časova, a druga od 12 do 13 časova.

Prezentacija opančarskog zanata

U subotu, 27. septembra od 11.00 do 13.00 časova, u radionici starih zanata u Stambol kapiji biće realizovana radionica pletenja opanaka, koju će voditi opančar Dejan Milosavljević.

Svi posetioci Beogradske tvrđave, naročito oni najmlađi, moći će da se oprobaju u ovom zanatu i uživaju u prezentaciji kulturnog i nematerijalnog nasleđa srpskog naroda.