alarm clock 2116007 1280

Ranoranioci žive duže

Sa prvim jutarnjim svetlom, kupovinom novina ili čitanjem vesti online, ukusnim srkom kafe i tišinom u svom životnom prostoru dok ostali spavaju i ne zvuči tako loše biti jutarnji tip i ne zaglavljivati sa spavanjem do kasno u podne. Da li ste znali da upravo ranoranioci žive duže od noćobdija?

Možda će mnogi reći da ste dosadni ali ako spadate u jutarnji tip osobe, imamo dobre vesti za vas jer upravo spadate u grupu pojedinaca koji žive mnogo duže nego od noćnih sovica.

Prema poslednjim istraživanjima koja su sprovedena na Univerzitetu u Velikoj Britaniji, osobe koje rano rane, pored toga što grabe sreću, one svojom navikom ranog ustajanja sebi obezbeđuju i duži životni vek.

Noćne sove svojom odlaganjem ranijeg odlaska na počinak i ustajanjem u kasne sate, dok su ranoranioci već pola posla završili, rizikuju da dobiju dijabetes čak za 30 procenata više nego ranoranioci. Istraživanja su pokazala da čak 90 posto noćobdija ima šanse da razvije neke od psiholoških poremećaja.

Ako smo vas ubedili da možda pokušate da ustajete ranije (ovo ne važi za zaposlene koji moraju da ustanu ujutru) osvrnite se na nekoliko navika, kojih se pridžavaju „vampiri“.

Ranoranioci odmah po ustajanju urade par vežbica, mislimo na lagano istezanje vrata, čučanj od nekoliko puta, propinjanje kroz prste. Ove lagane vežbice čine da budete raspoloženi ceo dan. Nakon toga popijte čašu vode pre jutarnje kafe jer upravo voda hidrira organizam i daje eneriju. Ranoranioci ne doručkuju odmah po ustajanju, odlože doručak na neko vreme kako bi uživali u svojoj kafi i time izbegavaju rizik da pretrpaju svoj stomak sa hranom odmah po buđenju. Kažu da je korisni da pre nego što se operu zubi, žvaće sveža nana. Veoma je teško misliti na spavanje, kada u ustima imate svežu nanu.

Ako vas ovi trikovi nisu ubedili da sutra ujutru navijete sat u osam ujutru, onda ste vi definitivno noćna ptica koja neće ne želi da se otrese svojih navika.

foto: pixabay.com