DSC00126

Enso restoran i Ukus Francuske

Posle fantastičnog uspeha dve svetske „francuske“ večere koja su organizovane u martu 2015. i 2016, restoran Enso će biti deo trećeg izdanja Ukusa Francuske u utorak, 21. mart 2017. godine.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta,  ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, a za 2017. cilj je čak 2000 restorana, šefova i menija u ponudi, te je izuzetna čast naći se među najistaknutijim restoranima u svetu!

Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj.

DSC00108
Restoran Enso će kroz svoj, za ovaj događaj posebno kreniran meni, istaći kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Osnovu menija čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista  Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim,  gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju, a glavni kuvari Enso restorana, Uroš Ivošević i Nedeljko Jerković su smelo odgovorili na ovaj zadatak. Meni je inspirisan francuskom kuhinjom i osmišljen je „ à la française” držeći se tradicionalnog francuskog okvira:  aperitiv sa kanapeima, predjelo, dva glavna jela, dva deserta, vina i šampanjac;

Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, napravio je selekciju i izabrao restorane koji su  na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta, a među njima se ove godine našao i restoran Enso. On se zbog svoje koncepcije, koja počiva na modernoj francuskoj kuhinji, potpuno prirodno uklopio u kulinarski događaj koji će obeležiti mart.