Proslava Svetog Patrika na 5. Beogradskom irskom festivalu

Zahvaljujući Beogradskom irskom festivalu, glavni grad Srbije pridružiće se 17. marta globalnoj proslavi najpoznatijeg irskog praznika – Dana Svetog Patrika. Proslava kreće već od prepodneva kada će se od 11 časova u baru Smokvica (Molerova 33) u slavljeničkoj atmosferi služiti irski doručak uz obavezan “dres kod” – zelenu garderobu.

U 13.30h kreće biciklistička tura “Keep it real, & Green” obalama Dunava, kroz Novi Beograd i Zemun uz stručno vođenje o istorji, arhitekturu i ostalim zanimljivim informacijama. Tura kreće u 13.30h od iBike Belgrade (Braće Krsmanović 5), a završava se na istom mestu u 16.30h. Svoje mesto možete rezervisati (i informisati se o ceni) preko emaila info@irishfest.rs

Od 19 časova nas očekuje Trad Session u Monk’s baru na Vračaru. Uživajte uz tradicionalnu irsku muziku iz okruga Kilkenny uz nadaleko poznata irska piva i viskije. Dejv Donahju (Bodhran, gitara, usna harmonika) i Triš Haton (violina) atmosferom će vas odvesti do Irske, svirajući tradicionalnu i savremenu irsku muziku, u akustičnom stilu. Dejv i Triš koji već godinama imaju svirke i gostovanja po pabovima po celoj Irskoj a i šire, a u glavni grad Srbije donose staru veštinu seisiun (večeri muzike) i raskošan duh irske muzičke tradiicije.

Nakon sumraka, pa dok ne svane, u Beogradu će nekoliko gradskih lokacija biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom (Most na Adi, Palata Albanija, hotel Park, Ambasada Kanade, hotel Moskva)!

Pridružite se foto takmičenju, šaljite fotografije zeleno osvetljenih građevina na info@irishfest.rs. Glavna nagrada – GoPro kamera – u saradnji sa firmom Comtrade. Članovi žirija su iz magazina Refoto i firme Nikon. Proglašenje pobednika biće 22. marta putem socijalnih mreža!

Podsećamo vas da će irski kantautor Dilan Taj održati koncert 18. marta u Kulturnom centru Rex (20.30) u okviru 5. Beogradskog irskog festivala (6-22. mart), dok će dan kasnije predstaviti u bioskopu Tuckwood Cineplex (16h) jedinstveni audio-vizuelni događaj preslušavanja albuma “Wabi-Sabi Soul” uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije.

Takođe, u toku je Irska filmska nedjelja koja će predstaviti atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova čiji je fokus – muzika, kao i izložba „Dark Lies The Island” renomiranog irskog fotografa Conora Fergusona u KC Rex.