caj

Novogodišnji praznici su ipak dobri za zdravlje

Kraj stare godine i početak nove, svođenje računa sa samim sobom, previše hrane i pića, stres oko skupoće, čovek sebe zapita da li ima ičeg svečanog i opuštajućeg u predstojećim praznicima? Zapravo da. Otkrijte na koji način novogodišnji praznici pozitivno utiču na zdravlje pojedinca.

Novogodišnji praznici poprimaju negativan publicitet, barem što se tiče preteranog unosa hrane i pića, jer direktno utiču na pojedinca. Recite „ne“ svemu što je preterano, kažite „da“ sledećim činjenicama zbog čega bi trebalo da prigrlimo praznike i opustimo se.

Pevušanje u toplom domu

Verovatno je glupo da slušate pesme sa temom Božića i Nove godine tokom proleća i leta. Zato je zima idealna za slušanje dobre muzike i pevanja iste. Prema istraživanjima sprovedenim u Švedskoj, pevanje pomaže kontrolu disanja, rad srca i reguliše krvni pritisak. Zato slobodno cvrkućite uz omiljenu muziku ili uz neku predivnu novogodišnju pesmu Sinatre.

Darujete poklone i bivate darovani

Predivno upakovano poklonče, radost dok cepate ukrasni papir i otkrivate skriveni sadržaj ili radost i iznenađenje na licu onoga, kome je poklon namenjen, nema cenu. Da li ste znali da prilikom darovanja ali isto tako i prihvatanja poklona, mozak oslobađa divan osećaj zvani hormon dopamin. Upravo zbog ove hemijske reakcije bivamo raspilavljeni i divno raspoloženi.

Više opuštanja i više seksa

Za vreme novogodišnjih praznika imamo i više slobodnih dana. A slobodne dane je najbolje iskoristiti za opuštanje, druženje i seks! Prema istraživanju koje je rađeno u Americi, upravo je decembar mesec kada se najviše ljudi seksa. To je period kada nežniji pol u najvišem procentu ostane u drugom stanju.

Vreme za porodicu i prijatelje

Kvalitetno provedno vreme u krugu porodice je, na prvi pogled, nedostižan čin. Žurba, posao, kućne obaveze, škola, zaista ostavljaju malo vremena za porodična okupljanja i ćaskanja. Ali nekim čudom, svi se okupe i potrude da budu uz svoje najmilije za vreme praznika. Prema istraživanjima, prosečna porodica dnevno provede jedva pola sata u kvalitetnom razgovoru ili zabavi. Uživajte zato u predstojećim praznicima i divnoj maminoj ili bakinoj kuhinji.

Novogodišnje odluke i želje

Verujemo da gotovo svako ima spisak želja sa odlukama koje će mu promeniti život počev od 1. januara sledeće godine. Da li je spisak poduži ili ne, bitno je da se držimo onih stavki koje možemo da ostvarimo. Da li ćete da jedete manje, više voća, da radite na sebi duhovno i fizički, upoznate nove ljude, upišete neki kreativni ili pak zanatski kurs, vi ste ti koji imate kormilo u svojim rukama i samo vi možete da isti usmeravate u željenom pracu.

Do tada, uživajte u ukusnim medenjacima, prazničnoj atmosferi, filmovima, toploj čokoladi, voću, izležavanju sa najmilijima, čitanju ali isto tako i u šetnji, grudvanju, češkanju sa ljubimcima, druženju sa prijateljima.

foto:freedigitalphotos.net