Jadranka Stojakovic e1441633213133

Jadranki Stojaković potrebna pomoć za lečenje

Širom naših prostora, gotovo nemoguć zadatak bi bio pronaći osobu koja makar jednom nije čula pesmu Jadranke Stojaković “Sve smo mogli mi”. Danas se Jadranka nalazi u Socijalno-gerijatrijskom centru “Ivan Pavao Drugi”u Banjaluci gde se leči od Lou Geringova bolesti. Za nastavak njenog lečenja potrebna joj je pomoć.

Lekari su nakon detaljnih pregleda, Jadranki Stojaković utvrdili dijagnozu ALS (aminotrofične lateralne skleroze), poznate i kao Lou Geringova bolest.

Ova opaka pojava, zahvata gornje i donje motorne neurone a načina za izlečenje nema, već samo postoji lek koji usporava njeno napredovanje.

Bolest ALS, postala je poznata široj svetskoj javnosti nakon “ledenog izazova” u koji su se uključile brojne poznate ličnosti.

Danas se Jadranka nalazi u Socijalno-gerijatrijskom centru “Ivan Pavao Drugi”u Banjaluci, a zahvaljujući zaposlenju na mestu jednog od muzičkih urednika Muzičke produkcije RTRS (Radio-televizija Republike Srpske) do kojeg se došlo uz pomoć njenih prijatelja iz mladosti, pokriveni su i troškovi lečenja do oktobra ove godine kada po zakonu, Jadranka odlazi u penziju.

Tada će ova teška borba koja već u velikoj meri uzima svoj danak biti još teža, jer će biti znatno otežano finansiranje lečenja. Ipak, Jadranka ne odustaje od borbe iako je svesna da konačna pobeda može biti samo delimična. Konačna pobeda, za nju će biti probuđena svest kod ljudi o ovoj bolesti i inspiracija koju pruža drugima, da se nikada ne predaju.

U ovom “ledenom izazovu”, Jadranki će biti potrebna pomoć prijatelja koji su tu da čuvaju damu anđeoskog glasa i lavljeg srca u svojoj životnoj borbi. Na prvom mestu, Jadranka želi da se zahvali svima onima koji su joj do sada pomagali i pomažu joj još uvijek na razne načine. Tu su njeni prijatelji iz mladosti, zatim njeni novi prijatelji i poznanici, kolege, mediji, mnoge institucije u RS i BiH kao i izdavačke kuće kao što su MP RTRS i Croatia Records.

Ali i ubuduće, ovoj dami će biti potrebna pomoć da od oktobra finansijski izdrži lečenje i svoje dane provodi što je kvalitetnije moguće!

Jadrankina pesma “Što te nema”, otpevana po tekstu Alekse Šantića, po ocenama BBC radija i SONGLINES, svetskog etno magazina, uvrštena je u 10 najlepših svetskih etno kompozicija svih vremena.