Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Kako da se ugrejete

Uživajte u zimskoj šetnji, a sačuvajte toplotu

Zima je najlepša kad kroz prozor gledate kako pada sneg dok sedite ispod ćebeta sa šoljom čaja i slušate pucketanje vatre. Idila prestaje kad se smrzavate na autobuskoj stanici ili završavate obaveze po gradu…

Hladno vreme ne bi trebalo da nas omete u svakodnevnim obavezama, ali kad nam se smrznu prst i nos, poželimo da nismo ni izašli iz toplog doma. Postoji puno načina da uživamo u zimskoj šetnji i njenim čarolijama, a da pri tom sačuvamo toplotu svog tela.

 

Neka moda sačeka toplije dane

Prvo i najvažnije je, naravno, da se dobro obučemo. Koristite odeću od prirodnih vlakana, što se odnosi i na čarape i na rukavice. Svi znamo da je vuna najbolji termoizolator. Slojevita odeća je odličan način da zadržite toplotu. Iako je poznata izreka da “čizma glavu čuva, a šubara je krasi”, kapa je bitna, jer 20 odsto toplote koje naše telo gubi, upravo odlazi preko ovog dela tela. Kod zimske obuće je najvažnije, pored toga da bude nepromočiva, da vam bude taman. Ako vam je tesna, zaustavlja će vam cirkulaciju, a ako vam je velika biće prostora za vlagu.

 

Greju, a mogu i da se pojedu

Dok se šetate gradom možete ugrejati prste na vrlo interesantan način. Iza svakog ugla se nalaze prodavci pečenog kestena. Uzmite toplo kestenje i stavite u džepove. Grejaće i vaše telo i prste, a posle možete i da se zasladite. Na isti način vam može poslužiti i pečeni krompir u ljusci. U nekim gradovima u svetu postoje i ulični prodavci pečenih kropira. Kod nas ih nema, ali ako ste se uputili na sankanje ili klizanje, ispecite jedan i stavite ga u džep. Kad ogladnite, imaćete i užinu. Još jedan od načina, koji zahteva malo komplikovaniju pripremu je kesica pirinča. Uzmite parče tkanine u koju će te da stavite pirinač i zavežite. Vrećicu zagrejte u mikrotalasnoj minut – dva i imaćete grejač koji će emitovati toplotu narednih pola sata.

 

Hrana koja greje

Telu je potrebno “gorivo” kako bi proizvodilo temperaturu. U zimskom periodu bi treblo da jedemo meso, ribu, jaja i sir, kao i zeleno povrće i krompir. Slobodno se zasladite čokoladom. Grickajte suvo grožđe i koštunjavo voće, jer će vam dati neophodnu energiju za oslobađanje toplote. Ništa nema prijatnije od tople supice i šolje čaja zaslađenog medom. Topla čokolada je pravi melem za dušu, a i divan način da se zagrejete posle šetnje.

 

Budite aktivni

Ukoliko čekate na stanici, nemojte stajati u mestu već šetajte, pa i cupkajte. Ruke trljajte ili ih stavite ispod miške. Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i tako ćete se zagrejati. Najbolje bi bilo da se pribijete uz dragu osobu, tako će vam sigurno bit mnogo toplije.

 

Toplina doma svoga

Kada se promrzli vratite kući, najbržće ćete se otkraviti jednim toplim tuširanjem. Možete u flašu sipati toplu vodu i staviti ispod ćebeta da vam ugreje stopala. Zgrabite neki topli napitak. Upalite sveće koje će stvoriti toplinu. Ušuškajte se i posmatrajte zimsku idilu, dok ne dođe vreme da ponovo krenete u akciju.

Foto: Tijana Janković