Foto: Tijana Janković

Topla čokolada – ukus zadovoljstva

Topla hrana Bogova

Glavni sastojak čokolade potiče iz Južne Amerike. Zapravo, reč je o biljci Theobroma cocoa što u prevodu znači Hrana Bogova! Već tri hiljade godina gaji se u centralnoj Americi i Meksiku! Kakao i čokolada došli su u Evropu u petnaestom veku. Tada je počela čarolija!

Zanimljive su teorije o pojavi i prihvatanju čokolade u Španiji. Čokolada je u početku bila privilegija bogatih ljudi i najčešće su je konzumirali u večernjim časovima kako bi se pokazali kao dobri ljubavnici. Znači, čokolada, jednako je afrodizijak! Konzumirala se gorka. Crkva ju je smatrala lekom koji ne treba upotrebljavati za užitak. Neko vreme je bilo zabranjeno jesti čokoladu na javnim mestima. Međutim, bura se stišala u XVIII veku. Tada se u čokoladu dodalo i malo šećera i cimeta, pa se od tad konzumira i slatka.

Danas postoje razne varijacije ukusa, da vam pamet stane! Zato je lakše da pomenemo samo osnovne. Tako pored klasične crne, postoji mlečna i bela čokolada. Ona nije samo slatkiš koji budi osećaj zadovoljstva, već i zdravlje, a posebno ona crna .

Malo je poznato da su drevni narodi Maje i Asteci, pripremali napitak od čokolade zvani “gorka voda”. Za pripremu ovog napitka koristili su pored mlevenog kakaa, vanilu i čili. Ovo veoma staro piće, preteča je tople čokolade u kojoj uživamo posebno u zimskim danima. Vole da je piju ljubavni parovi, ali i oni usamljeniji, naročito kad im taj neko nedostaje. Pozitivno utiče na rad čitavog organizma. Ima nešto u njoj što vas nagoni da zaboravite na prazninu u srcu ili što dodatno zagreje ono ispunjeno. Zapravo poznato je da čokolada, pa i ona topla, pospešuje lučenje hormona zadovoljstva, serotonina. Drage dame, ako je put do muškog srca preko stomaka, nikako ne zaboravite na toplu čokoladu. Neka ona bude pre ili posle, naravno, glavnog jela.

A mi smo od diplomiranog gastronoma Marije Bulajić, dobili i originalni recept koji vam od srca poklanjamo.

Za toplu čokoladu vam je potrebno:

  • 200gr crne čokolade za kuvanje izlomljene na komadiće
  • 2dl hladnog mleka
  • 3dl slatke pavlake.

Kako je pripremate?

  • Stavite komadiće čokolade u 0,5dl hladnog mleka i kuvajte na srednjoj vatri dok se čokolada ne istopi. Bitno je da za mešanje koristite drvenu varjaču.
  • Zatim dodajte ostatak mleka, slatku pavlaku i dalje zagrevajte na pari dok ne postane toplo.

U sve možete dodati komadiće lešnika, badema, cimet, kokos… i naravno puno ljubavi i osmeha! Zavodljiv ukus će se pamtiti. Uživajte u slatkoj zimskoj čaroliji!