kap 1354471 1920

Odabrana hrana za divnu i negovanu kožu


Stresan posao i nasledni faktor je nešto od čega ne možemo da pobegnemo i ironija jeste u tome što se često ova dva faktora čitaju sa naših lica. Nismo u mogućnosti da promenimo svoj DNK, stres na poslu možemo da ublažimo a definitivno ono što možemo da učinimo za lep i zdrav izgled kože jeste konzumiranje pojedinih namirnica. Mi smo izvodojili neke, a na vama je da saznate šta je u pitanju.

Pored neophodne vode, potrebno je svom organizmu da podarimo namirnice, na kojima će naša koža da nam bude duboko zahvalna. Verujemo da nešto od  sledećeg sa liste volite da njupate.

Papaja

Nutricionisti predlažu da što češće jedemo papaju jer u sebi sadrži visoki sadržaj beta-karotena, koji se u našem telu pretvara u vitamin A, tako da ceo ovaj proces liči na izvrsnog mehaničara koji nam „popravlja“ kožu. Papaja pored vitamina, minerala, sadrži i enzim papain koji potpomaže dobrom varenju i ima neverovatnu moć da zaceli rane, pa je tako odličan za problematičnu kožu.

Hrana bogata probiotikom

Probiotici su sjajni saveznici za lepu, čistu i divnu kožu. Oni potpomažu proizvodnju vitamina B, koji je ključan za zdravu kožu, kosu i nokte. Hrana obiluje probioticima jeste kefir, jogurt, kiseli krastavčići, kiseli kupus, pivo od đumbira.

Seme bundeve

Pored toga što je ukusno, seme bundeve sadrži u velikim količinama magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe, cink, vitamin K. Bogato je omega 3 masnim kiselinama ali i seme bundeve je prema istraživanjima dalo odlične rezultate protiv depresije i lepo raspoloženje ali i izgledu u poboljšanju kože. Kažu da seme bundeve povećava želju za seksom pa je to razlog više da posepete seme bundeve počev od jogurta, preko salate pa sve do kolača!

foto:pixabay.com