ID 100167569

Doručak po meri Marije Antoanete

Otkrijete tajne špajiza kraljice Marije Antoanete. Kakve su sve namernice džudžale na kraljičinim policama čekajući da budu spremljene po prvom jutarnjem suncu? Iznenadićete se!

Marija Antoaneta je ostala upamćena kao najveća rasipnica među kraljicama i kao žena francuskog kralja Luja XVI. Međjutim, pored svega ovoga, mnoge dame su poznatoj kraljici zavidele na tananom struku koji je bio savršen, čak i posle nekoliko porođaja.

Za tanak struk Marija je, kako kažu neverovatni spisi iz memoara njenih dvorskih dama, mogla da zahvali specijalnom režimu ishrane.

Marija Antoaneta je uglavnom trošila mnoga novca na kockanje, dijamante, odeću, ljubavnike ali je uvek pazila šta jede.

Marija Antoaneta

foto:wiki

Zanimljiva je činjenica da je Marija Antoaneta bila sladokusac. U skladu sa tim, doručak joj se sastojao od čokoladne torte. Kraljica se nosila idejom da je torta sa puno čokolade idealna za doručak. Marija je tortu doručkovala veoma rano jer je upravo tada metabolizam tela najaktivniji i tu je oduvek ostatak dana se utroši na pametne stvari.

Volela da je da kombinuje različite torte sa različitim ukusim.

Ručkovi na francuskom dvoru su bili javni i mogao je da im prisustvuje svako ko je bio lepo obučen. Ručak se i u to vreme smatrao glavnim obrokom u toku dana. Kraljica je volela da jede četvrtinu mesa i ribe sa dodacima koji oslobađaju energiju tokom podneva kao što su: sočivo, slatki krompir ili pirinač.

Popodnevna užina joj se sastojala od šake orašastog voća kao što je: badem, orah, lešnik koji su pomešani sa suncokretom i susamom.

Ipak, Marija Antoaneta je veliku važnost pridavala čarobnoj supi. Ovu čarobnu supu je kraljica jela svako veče u svojoj palati u Versaju. Supa je prema vekovima starom receptu, bila pripremana sa kostima piletine, jagnjetine ili govedine sa dosta svežeg povrća poput luka, celera, blitve, kelja i šargarepe. Dugo ključanje supe koja se kuva sa kostima, čini da izdvoje mnogi minerali i obilje kalcijuma. Marija Antoaneta je očigledno znala kako da se pravilno hrani.

Nutricionisti savetuju da se prilikom kuvanja supe koristi bujon jer ima malo kalorija a dobar je za kosti i zdravlje zglobova i odličan za gubljenje kilograma.

Ishrana je oduvek bila veoma bitna, pa krenimo onda stopama Marije Antoanete kako bismo gubili kilograme i bili zdravi.

foto: freedigitalphotos.net