ID 100203656

“Navučenost” na čokoladne torte

Vi teško sklanjate pogled sa čokoladne torte? Uvek zastanete pored poslastičarnice kako bi se divili baš onako lepo nafilovanoj torti od čokolade? Nema dileme, navučeni ste na čokoladne torte!

Upoznati smo sa činjenicom da postoje razni oblici zavisnosti, kao što su, na primer, zavisnost od heroina ili cigareta. Brza hrana kod pojedinca može da stvori zavisnost za prejakom željom za slanim, ali takođe u vazduhu lebdi i navučenost na određene slatkiše.

Možemo slobodno reći da je navučenost na čokoladne torte jedna od najlepših zavisnosti ljubitelja slatkiša. Svesni činjenice da nije baš pametno unositi ogromne količine šećera u organizam, pravi ovisnik torti od čokolade, čini se, kao da u to ne veruje.

Ja sam do nedavno bila navučena na sve moguće oblike čokolade. I to je išlo toliko daleko da sam često znala da šmugnem sa predavanja do obližnje trafike po čokoladicu. Čak sam imala i nadimak “Chocolate”. Da, definitivno sam bila ovisnik o čokoladi, kao autor ovog teksta, to priznajem.

Istraživanja koja su sprovedena u Italiji su utvrdila da ljudski mozak reaguje veoma različito na ukusne hrane. Dok jedna grupa ljudi se kune u slaniše, ova druga grupa sve čokoladne prilike vidi kao veoma ukusne tako da im se teško odupiru. Koga zavaravamo? Uopšte se ne odupiru.

Naučnici su otkrili da neki pojedinci kao da su vezani nevidljivim kablom u mozgu koji ih “tera” da uživaju u tortama nego što to čine drugi. Naime, konzumiranjem čokolade oslobađamo endorfin koji dalje stvara fizičku zavisnost od divnog osećaja do visokog raspoloženja. Otuda i ogromna želja kod ljubitelja čokolade da je sve čećše konzumiraju. Neki su toliko navučeni na čokoladne torte, da čak i sama slika čokoladne torte može da izazove oduševljenje u vrtlogu zadovoljstva u centru mozga.

O tome kako pobediti ovu navučenost i opčinjenost ovog slatkišića, pisaćemo nekom drugom prilikom.

foto: SOMMAI at FreeDigitalPhotos.net