vino

Crveno vino štiti zube od karijesa (!)?

Stiže dobra vest za sve one koji se ne ustručavaju da sklone pogled sa flaše i  popiju koju čašu vina više uz ručak ili večeru! Naučnici su otkrili da, pored toga što čuva srce, nervni sistem i štite organizam od stresa, crveno vino i seme grožđa pomažu pri sprečavanju karijesa.

Crveno vino krije mnoge korisne tajne. Poznato je da Francuzi imaju mali procenat srčanih oboljenja jer upravo konzumiraju crveno vino u velikim količinama.

Brojne su prednosti crvenog vina. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, sprečavaju oksidaciju masti kao i nastanak infarkta srčanog mišića.

U korist crvenog vina, dolazi i nedavno istraživanje koje je sprovedeno na Nacionalnom istraživačkom savetu u Španiji, koje potvrđuje da crveno vino ima dobar efekat u borbi protiv karijesa.

Karijes, oboljenje desni i ispadanje zuba su najrasprostranjenije stomatološke bolesti u svetu, koje pogađaju šezdeset posto populacije.

Pored redovnog pranja zuba, čišćenja koncem i korišćenjem tečnosti za ispiranje usta, dobar saveznik može da bude i crveno vino jer usporava rast bakterija koje svojom kiselinom oštećuju zube.

Naučnici su “uzgajali” bakterije koje su odgovorne za bolest zuba. Kada su ih “spojili” sa različitim tečnostima poput crnog vina, crvenog vina sa ekstraktom semena grožđa,  vode i dvanaest posto etanola, kao najefektniji borac se pokazalo crveno vino.

Ovo otkriće naučnike može da odvede korak dalje kako bi uspeli da razviju prirodne proizvode za odbranu od bolesti zuba.

Ljubitelji vina, slobodno sebi dozvolite čašu više.

Foto: freedigitalphotos.net