800px Arsenal Museum Copenhagen backend

Skandinavski stil – lepota jednostavnosti

Po ko zna koji put smo uvideli da geografske kote diktiraju i dati stil života. Naravno, odražava se na sve moguće aspekte, pa tako i na enterijer, dizajn i urednjenje životnog prostora. Jedan od najupečatljivijih predstavlja skandinavski stil.

Temelje skandinavskog brenda, jednog od najpopularnijih u kreativnom svetu dizajna, prošlog veka postavio je Carl Larsson. Sam naziv Skandinavski potiče od same regije nastanka, severne regije (Norveška, Švedska, Danska, Island, Finska).

Počeci ovog dizajna smešteni su u 19. vek, a za sam pojam Skandinavski dizajn zaslužna je izložba “Scandinavian Design for Living”  održana 1951. godine u Londonu na kojoj su zemlje iz ove regije po prvi put otkrile svetu svoj dizajn. Od tada naziv skandinavski se popularizuje, i dovodi u vezu sa sofisticiranim, a odlikuje ga metafora Lepota jednostavnosti.    

Čistoća, belina, svedenost, naklonjenost detaljima samo su neki od postulata skandinavskog stila uređenja doma. Usled savremenog užurbanog stila života, praktičnost, fleksibilnost i funkcionalnost su im prioritet. A nostalgija za životom u prirodi i neopterećenost blagodetima civilizacije im omogućava sklad prirodnih materijala kroz enterijer.

Velika uloga svetla

Odlika skandinavskih zemalja su duge mračne zime, u skladu sa tim i veoma malo prirodnog svetla tokom dana. Stoga, svetlo igra veliku ulogu u njihovoj kulturi, tako da jednu od osnovnih karakteristika čine veliki prozori. Jednostavno klimatski uslovi su naložili i takav način razmišljanja prilikom dizajniranja enterijera. Takođe, veza sa otvorenim prostorom je veoma važna odlika, stoga terase su u velikoj meri prisutne i povezuju stanovnike sa svim što ih okružuje, a istovremeno otvara prostor doma ka eksterijeru. Na taj način se uviđa i neka posebna vrsta kohezije između prostora.

Vladavina beline

Sve tamno je izbačeno, tako da vlada belina, kao personifikacija svog prirodnog okruženja, snežnog krajolika. Ključna boja je bela u svim njenim nijansama, tu su i siva, beđ, plava, kao i pastelne boje. Kao kontrast tu su detalji u jarkim bojama, koji pojačavaju zanimljivost prostora i unose vedrinu.

Prirodnost u stilu

Ključna smernica ovog stila je prirodnost, što se najbolje očitava kroz najdominantnije prisutvo drvenih elementa. Ponajviše su to grede, nameštaj, skultpturni i dekorativni elementi…. Samo drvo daje prostoru zemljanu i umirujuću atmosferu. Uglavnom se koristi drvo svetlije boje, borovina, jela i breza. Podovi su takođe od drveta, najčešće je to brodski pod, prefarban nekom svetlom bojom. Nameštaj, najćešće predstavlja kombinaciju jednostavnih, ravnih linija sa blago zakrivljenim detaljima, i konusnim dnom. Pored boje u dekorisanju prostora u nordijskom stilu, tekstura igra bitnu ulogu. Ono što se često uvidja su i koža i kamen.

Prirodne tkanine su takođe u upotrebi – lan i pamuk, a od motiva prugice i tradicionalni likovi. I cvetni motivi se često pojavljuju, uglavnom na beloj pozadini ili u romantičnoj, ali i u strogoj grafičkoj izvedbi. Osnova svega je simetrija.

Živost u enterijeru se postiže jarkim bojama ili detaljima poput jastučića, slika, tepiha, lampe. Detalji u enterijeru mogu da budu iz sasvim drugog stila uređenja. Mogu biti moderni ili klasični, organski oblikovani, a često se koriste i elementi orijentalnog i rustičnog stila. Rasveta je minimalistička, često pojednostavljena do funkcionalnosti. U osnovi prostor nije prenatrpan, pa se stiče utisak svežine i čistoće.

Skandinavski stil sa svojom neformalnošću i minimalizmom, svetlih boja i prirodnih materijala, nalazi se u samom vrhu svetskog dizajna. Njegove neformalne prostorije odišu jednostavnošću, svežinom i spokojem, i postaju čest uzor. I sigurno sam prostor vam daje osećaj velikog umetničkog dostignuća.

foto: wiki