Bosoletti Belgrade Serbia 2015 02 mini

“Srpska zastava” novi grafit u Cara Nikolaja

„Street Smart” kolektiv iz Beograda, koji je osnovala grupa entuzijasta, zaljubljenika u svoj grad, pozvao je argentinskog umetnika Franciska Bosoletija (Francisco Bosoletti), čiji radovi oplemenjuju ulice širom sveta, da oslika mural u Beogradu. Zahvaljujući ovoj saradnji zid u Ulici Cara Nikolaja II 68 postao je svojevrsno umetničko delo i nosilac „Srpske zastave“, kako glasi naziv murala.

Bosoleti koji je oslikao brojne zidove u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Urugvaju i Argentini, opisuje svoj mural u Beogradu na sledeći način: „Mural je inspirisan utiskom uspavanosti koji sam stekao tokom prvih nekoliko dana provedenih u Beogradu. Lik usnule devojke, ili pak devojke koja pati, isprepletan geometrijskim motivima karakterističnim za moj rad, trebalo bi da vam omogući da svoju zemlju vidite onako kako sam je ja video. Kao što su za mene bile inspiracija da osetim vaš grad, tako bi za vas ruševine iz nekih prošlih vremena, koje se i dalje nalaze u samom centru grada, mogle da budu podsetnik da je vreme za buđenje i da bi trebalo gledati u budućnost.“

Pored murala „Srpska zastava“, Bosoleti je u saradnji sa vodećim umetnikom domaće scene – Andrejem Žikićem – Artezom, oslikao i zid na uglu Batutove ulice i Bulevara kralja Aleksandra. Rad se sastoji od lica dve žene, a upravo ženski likovi i jesu zajednički imenitelj stvaralaštva oba autora.

Grafit na uglu Batutove ulice i Bulevara Karla Aleksandra.
Grafit na uglu Batutove ulice i Bulevara kralja Aleksandra.

„Street Smart” projekat je zasnovan na ideji da se ulična umetnost prikaže kao alat kojim se oživljavju gradski prostori.

Ovogodišnje projektne aktivnosti su započete graffiti jam akcijom na Mikser festivalu, a nastavljene su brojnim radionicama i kolektivnim umetničkim akcijama na festivalu „Devet“ (Nine), kao i oslikavanjem jednog od najvećih kolektivnih murala u Evropi na fasadi osnovne škole OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu, u kome je učestvovalo 12 umetnika iz zemlje i inostranstva: Artez, Piros, Junk, Resto, Monsta, Pijanista iz Srbije, Arsek i Erase iz Bugarske, Corte, Sebas Velasco, Seck i Malakkai iz Španije. Priču o ovom muralu preneo je i čuveni magazin „LSD – London Street-Art Design“.

Autor fotografija: Andrej Žikić.