FotoSerbiaCreates
Foto: Serbia Creates

Formirana Regionalna kreativna mreža

Kreativne industrije i inovacije imaju ogroman potencijal za regionalnu saradnju, kulturnu diplomatiju i stvaranje kreativnog ekosistema, kao i jačanje međunarodnog pozicioniranje regiona i zajednički ekonomski i tehnološki napred, zaključeno je na prvom u nizu okupljanja kreativnih centara, organizacija i inicijativa, održanom u Beogradu, na inicijativu nacionalne platforme Srbija stvara i centra Ložionica.

Tom prilikom osnovana je i prva Regionalna kreativna mreža, koju čine kreativni centri, organizacije i inicijative iz Slovenije (Rog Center), Hrvatske (Pučko otvoreno učilište Varaždin – Centar kulturnih i kreativnih industrija UPVŽ), Bosne i Hercegovine (Sklonište, Banja Luka), Severne Makedonije (UMPACI), Albanije (Creative Industries Agency Municipality of Tirana) Crne Gore (CIM Forum Kotor, Kotor ART Festival) i Srbije (Ložionica).

„Podržavajući razvoj kreativnih industrija u Srbiji proteklih šest godina, koliko postoji platforma Srbija stvara, uvideli smo da su najveći izazovi za dalji razvoj sektora nedostatak fizičkog prostora za naše kreativce kao i stvaranje homogenog kreativnog ekosistema i jači prodor na međunarodno tržište.

Zato smo započeli izgradnju prvog centra kreativnih industrija u Srbiji, Ložionicu i pokrenuli smo inicijativu za regionalnu saradnju sa sličnim inicitivama i centrima iz regiona oblasti kreativnih industrija. Upravo ta platforma za saradnju, Regionalna kreativna mrežna koju smo zajedno pokrenuli, nesumnjivo će doprineti razvoju ovog sektora u regionu, doprineti razmeni ideja, znanja i projekata”, ističe Ana Ilić, čelnica platforme Srbija stvara Vlade Republike Srbije i direktorka Ložionice.

Na prvom regionalnom okupljanju ovakvog tipa učestvovali su i predstavnici UNESCO- a, međunarodni stručnjaci iz Danske (BLOXKUB, Kopenhagen) i Francuske (Centar 104 iz Pariza i BAAZAR iz Lila).

Učesnicima je predstavljen projekat rekonstrukcije i adaptacije stare zgrade Ložionice u prvi centar kreativnih industrija u Srbiji i tom prilikom upriličen je obilazak gradilišta gde su se svi učesnici i partneri upoznali sa konceptom ovog projekta.

Događaj je organizovan uz podršku UNESCO – Antenna Office Sarajevo, Ambasade Kraljevine Danske u Republici Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji.