smrtonosna lepota 641

Smrtonosna lepota

Lepe i bolesne!

Pripremila Janja Rešćanski

„Lepota nema cenu!”, rekla bi svaka prosečna dama koja vodi računa o svom izgledu. Biti lepa i negovana je imperativ. Standardi lepote nameću nam se putem medija, putem agresivnih reklama, te ih slepo jurimo ne bi li postale zanosne poput lepotica sa bilborda. Da sve ima svoju cenu, vrlo dobro znamo. Kreme, šminka, parfemi često su preskupi, ali malo ko o tom razmišlja, baš kao i o ceni zdravlja.

Još u viktorijansko doba, žene su koristile kreme na bazi žive kako bi izbledele ten – tako bi dobile izgled porcelanskih lutki. Dugotrajnom  upotrebom ove otrovne pomade potpuno bi im se razorila koža. Danas, žene na svoje lice stavljaju sve što se dobro izreklamira, tretiraju se kose opasnim hemikalijama zarad idealnih boja, nokti se „guše” pod nezdravim gelovima… Evo nekoliko opasnih supstanci koje su sastavni deo prosečne kozmetike:

Parafin i petrolatum (mineralna ulja), naftni derivati za koje se sumnja da imaju kancerogeno dejstvo! Uzročnici su velikih kožnih oboljenja i alergija kao i prevremeno starenje kože. Ima ih gotovo u svim kozmetičkim proizvodima, a posebno u dekorativnoj kozmetici.

Propilen glikol nezaobilazni sastojak krema, mleka za telo, pomada… Čest je uzročnik dermatitisa i drugih kožnih oboljenja. Utiče i na nepovoljan rad bubrega i jetre.

Paraben se često koristi kao konzervans u kozmetici. Većina preparata namenjena negi kože sadrži paraben. Oponaša hormon estrogen i samim tim utiče na hormonske poremećaje. Potvrđeno je da je jedan od pouzdanih izazivača raka!

Fenolkarbolna kiselina dostupna u losionima i kremama za telo. Smatra se da je glavni uzročnik kolapsu, anafilaktičnim napadima, pa čak i smrtonosnim ishodima.

Akrilamid nalazi se u kremama namenjenim za negu lica, ruku i stopala. Naučnici su otkrili da je vrlo opasan jer izaziva  zloćudne tumore na  dojci.

Natrijum laural sulfat ima ga u većini proizvoda namenjenih za ličnu higijenu, u sapunima, šamponima, kupkama… Koristi se kao odmašćivač. Vrlo lako prodire kroz kožu. U kombinaciji sa drugim supstancama postaje opaki otrov koji štetno utiče po zdravlje. Zabeleženi su slučajevi gubitka kose zbog preteranog korišćenja preparata na bazi natrijum laural sulfata. Smatra se da ga najčešće imaju proizvodi koji na sebi imaju etiketu „napravljeno od kokosa”.

Toluen-ima ga u skoro svim sintetičkim mirisima, losionima, dezodoransima! Opasan otrov ukoliko ga nanosimo na kožu, udišemo ili progutamo!  Pravi se od katrana i nafte. Dugotrajna izloženost povezuje se sa nesanicom, bolestima krvi, jetre i bubrega… Štetan je za razvoj fetusa te ga se treba kloniti!

Dioksan je sintetički derivat kokosa. Ima ga u skoro svim proizvodima za ličnu higijenu. Kancerogen je i vrlo iritantan za jetru i nosne šupljine.

Skoro da je nemoguće da se klonimo ovih štetnih supstanci, jer su  nažalost, svuda oko nas. Trebalo bi da više vodimo računa o proizvođačima i o hemijskom sastavu samih  proizvoda. Ukoliko ste u mogućnosti, što više koristite preparate koji su „prirodniji”. Nemojte robovati reklamama, modnim trendovima, preterivati u šminkanju,  jer zdravlje ipak najbolje pristaje i najlepše izgleda!