nova mcdonalds solja za kafu 12

Nova McDonalds šolja za kafu

Lepše ali i bezbednije uživanje

Kada su prvi put počeli da prodaju vruću kafu u svojim restoranima brze hrane, čelnici McDonald’s-a su i tada razmišljali o pakovanju kafe. Ipak, događaj od pre dvadeset godina će promeniti ceo svet prodaje “kafe za poneti”…

Pre dvadeset godina, Stela Lajbek (Stella Liebeck) je dobila parnicu protiv McDonald’s-a kada je reklamirala “problematičnu” kafu. Za one koji se ne sećaju ovog događaja, pomenuta Stela se opekla na prevrućoj “kafi za poneti”, a da pri tom nije bila obaveštena o tome, što je bila osnova njene tužbe.

Od tada, na svim pakovanjima toplih napitaka (recimo, kafa za poneti), možete pronaći natpis kojim vas obaveštavaju da vodite računa o temperaturi napitka. Ipak, za krajnjeg kupca, ponekad nije dovoljno samo obaveštenje da je napitak topao – ako ne možete da držite napitak, kako ćete ga onda konzumirati? Neki prodavci toplih napitaka su pored kartonskih šolja, pridodali i kartonske držače za te šolje. Na taj način su skoro u potpunosti eliminisali mogućnost da se povredite umesto osvežite.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Kako bi unapredio svoje pakovanje toplih napitaka, McDonald’s se odlučio za dizajnersko rešenje svog bivšeg zaposlenog, francuza Patrika Norgueta (Patrick Norguet). Njegov dizajn nove šolje se već besplatno distribuira u francuskim McDonald’s restoranima uz naručenu kafu, naravno.

Možda nije bilo potrebno punih dvadeset godina za ovo rešenje.