glista monstrum
glista monstrum

Glista monstrum

Čudan slučaj u Kini

Malo je stvorenja na planeti koja nam izazivaju osećaj gađenja! Naravno, nije reč o „ljigavim” osobama koje želite da nestanu iz vašeg života, niti o sićušnim bakterijama i virusima koji bi izazvali mučninu u stomaku! Reč je o glistama- kišnim glistama, koje izmile svaki put posle provale oblaka i prošaraju nam puteve. Slučaj jednog Kineza koji se susreo sa kišnom glistom, zabeležili su mediji, jer je on zaista predstavljao svojevrsni susret džina i čoveka!

Li Zivei, kineski šumar, zgrozio se kad je u oluku svoje kuće primetio nešto nalik na zmiju, ali čudne mrke boje. Posmatrao je čudno  debelo „klupko” neko vreme, dok se nije usudio da otkrije iz bliza, šta je to naselilo njegovo dvorište. Telo umrljano blatom, sluzavo, sporo se kretalo, a onda je uočio i ružne nabore koji se pomeraju. Shvatio je da ima posla sa velikom kišnom glistom, dugačkom oko pola metra. Nikada ranije ovakav primerak životinje nije zabeležen na tlu Kine.

Kinez je odlučio da poštedi životinju i obezbedi joj opstanak u svom domu. Sigurno će staviti natpis na dvorištu „ Lopovi čuvajte se, džinovska debela glista napada!”

Do sada džinovski primerci „plugova planete Zemlje”, kako ih je Darvin zvao, zabeleženi su u Japanu. Kišne gliste dugačke i po tri metra, izranjale su po baštama, na opšti užas baštovana.

Nekoliko glista „monstruma” zabeleženo je i na obalama japanskih reka, gde su ribari primećivali primerke dužine i do deset metara!

Kišne gliste naglo mogu da izrastu i da se ugoje, ukoliko im prijaju klimatski uslovi i veličina staništa. One će da narastu više u kišnoj sezoni, a što su veće, broj prirodnih neprijatelja je sve manji.

Kinesku glistu, biolozi planiraju da ispitaju i probaju da pronađu tačan  razlog njenom gigantizmu.

Foto: publicdomainpictures