ID 10034197
foto:freedigitalphotos.net

Zasebni kreveti parova jačaju vezu?

Zajedničko deljenje postelje je jedan od najlepših momenata između dvoje ljudi koji se vole. Stručnjaci se, međutim, drže druge teze koja podržava spavanje parova u odvojenim krevetima, jer se na taj način jača odnos partnera.

Priljubljeni jedno uz drugo, trenutak nežnosti, osećaj bliskosti, slatke priče pred spavanje, poljupci i toplina onog drugog, sve to donosi zajednički odlazak na počinak. Da li je stvarno tako?

Parovi često imaju različite navike. Ona voli da čita do kasno u noć, a on je prava spavalica. On voli da u sobi bude hladnije, a ona preferira veću temperaturu jer je zimogroživa.  Sama ideja zasebnih kreveta parova možda izgleda veoma neobično ali na taj način se jača veza, tvrde kanadski naučnici.

Studija koja je sprovedena u Torontu, pokazuje da čak oko četrdeset procenata parova spava u odvojenim krevetima i to ih ne čini ništa manje dobrim partnerima. Njihov odnos je sjajan, zapravo. Kada su skenirali mozgove pojedinaca koji su delili postelju sa svojim partnerom, uočeno je da ti parovi ne ulaze u dublje faze sna. Stalno su tokom noći budili jedni druge različitim zvukovima i pokretima i krajnji rezultat je dugoročna neispavanost. Dovoljno je da se samo na trenutak probudite, već će osećati umor i slabost preko dana. To dalje vodi u nepotrebne rasprave i bockanja onog drugog.

Stručnjaci hrabre parove koji žive zajedno ili koji su braku da probaju ovaj zanimljivi eksperiment. Ova rutina može da bude korisna pod uslovom da se partner slaže sa vašim izborom. Svi su naspavani i srećni. Nema mesta džangrizavosti i poprekih pogleda zbog šuškanja i ustajanja tokom noći po čašu vode.

Šta vi mislite? Da li ste spremni za odvojene krevete ili ste čvrsti zagovornik deljenja postelje sa svojim partnerom?

foto: freedigitalphotos.net