dobar san dobar seks 987

Dobar san, dobar seks

Manjak sna negativno utiče na seksualnu moć

Da dobar ljubavnik mora i dobro da se naspava, pokazuje istraživanje naučnika sa čikaškog univerziteta…

Ambicija i izražena volja mogu da vam daju snagu da na svojim leđima ponesete veliki teret svakodnevnih obaveza. Želja da sve postignete je pohvalna, ali sve dok ne utiče na vreme koje je neophodno za odmor. Par besanih noći, s vremena na vreme, vam neće škoditi. Međutim, ako redovno kradete vreme od sna, možete da osetite posledice po seksualno zdravlje.

Muškarci koji ne spavaju dovoljno dugo imaju znatno manji nivo testosterona, što utiče na smanjenje seksualne moći. Ukoliko zanemarivanje sna postane način života, muškarac, kao ljubavnik, postaje i do 15 godina stariji. Osim što ređe pokazuje želju za vođenjem ljubavi, pospani momak je u opasnosti i od drugih neželjenih efekata nesanice.

Kada je nivo testosterona u opadanju, raste mogućnost da muškarac zadobije srčano oboljenje ili dijabetes. Manjak hormona bi mogao negativno da utiče i na koštanu masu, koncentraciju i na nivo energije.

Naučnici sa čikaškog univerziteta su, tokom istraživanja odnosa između sna i testosterona, zaključili da je dovoljna i nedelja neispavanosti kako bi se smanjila seksualna moć. Muškarci koji su spavali pet sati imali su od deset do petnaest odsto manje testosterona. Ovaj hormon se u normalnim okolnostima smanjuje za jedan do dva odsto godišnje, kako muškarac stari.

Da biste bili uvek spremni za akciju, potrudite se da se naspavate. Kvalitetan san je preduslov za dobar seks koji u svima budi sjajno raspoloženje. Zato rezervišite osam sati sna, kako biste ujutru bili sveži i spremni da obradujete svoju partnerku.

 foto: Tijana Janković