sve sto vam je potrebno u nju je stalo 555

Sve što vam je potrebno u nju je stalo

Neka vam keleraba postane zdravo zadovoljstvo

Glavna je namirnica u jelima sportista, a mnogim balerinicama ovo je prava poslastica. Iako postoji pesma koja kaže „keleraba je slaba”, to nikako nije istina…

Ova biljka potiče iz porodice kupusnjača, mada baš i ne izgleda kao da je iz pomenutog reda. Osim možda po listovima koje je obavijaju, ali i oni su dosta drugačiji od onih na kupusu. Na kelerabi su čvrsto pripijeni uz jabučasti plod, a na njima se nalaze tek po koji nabor iz kojeg raste peteljka. Ovo povrće takođe ima i jestivu stabljiku i može biti svetlozelene ili plavoljubičaste boje. Sigurno ćete je prepoznati. Uostalom u svakom dobro opremljenom marketu postoji i etiketa sa natpisom „keleraba”. Šalu na stranu, ovo povrće veoma je zdravo. Ima malu hranljivu, ali veliku energetsku vrednost.

Keleraba sadrži 11,91 g suve materije, 0, 13 g biljnog ulja, 2, 46 g proteina, 1, 57 g celuloze, 6, 5 g šećera. U sebi ima ukupno 500 mg mineralnih soli, kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa, 61 mg vitamina C, što predstavlja više od polovine dnevne doze koja vam je potrebna. Takođe sadrži vitamine iz komleksa B vitamina: B1(tiamin), B3 (niacin) i B6, koji zajedničkim delovanjem obezbeđuju pravilan rad organizma, povećavaju energiju, pospešuje fizičko stanje, ali i imunološki sistem. Pored ploda, dok je biljka mlada, koriste se listovi i stabljika, koji sadrže još više vitamina, naročito karotina i fosfora. Plod se tada koristi za salatu, a možete da ga jedete baš kao i jabuku. Ukus podseća na srce kupusa, ali ipak malo slađe. Zato se slobodno počastite i u vreme užine.

Biljna vlakna kelerabe odlična su kako za varenje tako i za celokupno zdravlje organizma. Ona vam daju osećaj sitosti i zato je ovo povrće veoma poželjno i u dijeti. Svi oni sa povećanim holesterolom u krvi, takođe bi trebalo da uvrste kelerabu u svoj jelovnik. Odlična je za očuvanje zdravlja kostiju, zuba i desni. Snižava krvni pritisak kao i pojavu kamena u bubregu, a čuva i creva od malignih obolenja.

Najbolje je da ovo povrće jedete dok je mlado i bez termičke obrade, kako ne biste „ubili” vitamin C. U vidu salate, možete da je pripremite sa semenkama, rendanom, svežom cveklom i jabukama. Odlično ide uz sir, a možete je preliti sirćetom ili jogurtom. Od starije biljke možete da napravite čorbu, ili dinstano, pečeno povrće.

Za sve one koji misle da ne mogu da jedu kelerabu, neka se potrude, jer njena vrednost je velika. Uostalom sve se u životu uči, pa čak i usvajanje ukusa.

Prijatno!

foto: Tijana Janković