ID 10090849

Seksom protiv nesanice

Osam sati čvrstog sna je od izuzetnog značaja za obnavljanje i podmlađivanje kože i celokupnog organizma. Ali ne ide uvek sve po planu i često opterećeni svakodnevnim problemima, pojedinci ostanu budni do duboko u noć. Probajte sa čistim čaršavima, toplom kupkom i dobrim seksom, kažu da pomaže.

Ljudi koji se bore sa nesanicom, često se pitaju u toku dana da li i kada će moći da spavaju. Previše aktivan mozak je česti uzrok nesanice i problema sa spavanjem. Glavni uzročnici koji loše utiču na dobar san su poslovne i finansijske brige, prejedanje kasno uveče, konzumiranje kofeina u večernjim satima, hrkanje partnera i društveni mediji.

Prosečna osoba danas spava oko šest ipo sati, sat gore ili sat dole, zavisno od posla i obaveza.

Naučnici savetuju da je bitno da pripremimo um i telo za spavanje. Ljudima koji pate od nesanice savetuju da koriste mirisne sveće eteričnih ulja tamjana i pačulija koji pomažu stvaranju umirujuće i opuštajuće atmosfere. Čisti čaršavi, posle tople kupke takođe pomažu pri opuštanju tela i omamljivanja u san.

Najbolji i najlepši prirodni lek u borbi protiv nesanice jeste seks između ostalog. Posle strastvenih uzdaha, poljubaca i zagrljaja, jači pol istog trena pada u “mod za spavanje”. Žene imaju osećaj blaženstva i kao da su pod blagim dejstvom sedativa. Za ovakva stanja su zaslužni serotonin i dopamin, koji su čvrsto povezani sa osećajem opuštenosti. A tu je i endorfin, koji deluje poput blagog morfijuma. Sve ovo predstavlja divnu uvertitu za dubok i čvrst san.

Izmoreni, zadovoljeni i zadovoljni lakše do zdravog sna!

Foto: FreeDigitalPhotos